Principală  —  IMPORTANTE   —   Alte 20 de întreprinderi din…

Alte 20 de întreprinderi din R. Moldova vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă

Imagine-simbol

Federația Rusă reia, din 2 decembrie, importul de fructe și legume de la alte 20 de întreprinderi din R. Moldova. Decizia a fost anunțată joi, 1 decembrie, de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor”.

„Această decizie a fost luată în urma unei analize a produselor care intră pe piața din Rusia de la întreprinderile moldovenești, pentru care restricțiile temporare fuseseră ridicate anterior”, anunță „Rosselhoznadzor”.

Astfel, următoarele întreprinderi vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă, începând cu data de 2 decembrie: GȚ „Scutaru Victor”, SA „Ghermes-Agroservice”, SRL „Bogatmos”, „Fruct Prod Grup” C.I., „Mistin Com” S.R.L., „Agro-Bio-Mass” SRL, GT „Meico Galina Ivan”, S.R.L. „Fresh Time”, SRL „Caramalac Agro”, SRL „Holdtar Grup”, SRL „Agrodengrup”, SRL „Biyaz Salkim”, SC „Agrodenidan” S.R.L., „Elit Fruct” S.R.L., „Global Fruct” S.R.L., GT „Bandalac Alexander”, GT „Danilov Nicolai Ivan”, SRL „Bakayan”, SC „Raabet” S.R.L., „Seedeco Semences” S.R.L..

Pe 7 octombrie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor” anunța că a fost reluat importul în Federația Rusă a fructelor și legumelor moldovenești doar din raionul Orhei. Atunci, Daniela Turculeț, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru ZdG că aceasta este o „decizie unilaterală și nu a fost consultată cu MAIA și nici cu ANSA”.

„Decizia aparține Rosselhoznadzor-ului, la fel ca și interzicerea importului de produse vegetale din țara noastră (…). Mai mult decât atât, în urmă cu trei săptămâni, echipa ministerială împreună cu Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor și cu Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse în R. Moldova au demarat lucrări de deblocare a situației”, a declarat Turculeț.

Ulterior, „Rosselhoznadzor” a anunțat că alți patru producători agricoli din raionul Orhei vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă: SRL „Agro-Denisimus”, SRL „Lauragro”, SRL „Odl-Agro” și GT „Josan Maxim Andrei”.

În luna august, Rosselhoznadzor a limitat importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, motivul introducerii restricțiilor a fost „depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.