Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   GASTRONOMIE/ Trigoane cu brânză sărată

GASTRONOMIE Trigoane cu brânză sărată

Trigoane cu brânză sărată

Ingrediente:

  • 500 de grame de făină
  • 7 grame de drojdie proaspătă (sau 2 grame de drojdie uscată)
  • 200 ml de lapte
  • 1 ou + 1 albuș
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 4 linguri de ulei

Pentru uns:

  • 4 linguri de ulei
  • 50 de grame de untură de porc sau 60 de grame de unt cu 82% de grăsime

Umplutură:

  • 400 de grame de brânză de vaci
  • 100 de grame de telemea maturată, sărată
  • 1 ou

În plus:

  • 1 gălbenuș pentru finisat plăcintele
  • semințe pentru presărat (negrilică, mac, susan etc).

Prepararea:

Pentru trigoane, folosiți o făină de calitate bună. Țineți cont că, în funcție de calitatea făinii, ar putea fi nevoie de ceva mai mult sau mai puțin lichid în rețeta aluatului.

  1. Drojdia se pune într-un castronel (sau o cană) și se freacă cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă 4 linguri de lapte călduț (din cantitatea totală) și se lasă deoparte. Daca folosiți drojdie uscată, se diluează cu 4 linguri de lapte, se adaugă zaharul și se lasă deoparte până începe să facă bulbuci la suprafață. Între timp, se cântărește făina, se separă ouăle și se pregătesc restul ingredientelor.
  2. Făina se amestecă cu sarea într-un castron mare. Se face la mijloc un locșor și se adaugă drojdia activată. Se adaugă oul întreg bătut cu albușul și laptele călduț. Se frământă un aluat omogen, se adaugă pe rând cele 4 linguri de ulei și se continuă frământarea până când aluatul devine foarte neted și complet nelipicios.
  3. Aluatul se împarte imediat în 12 bucăți cât mai egale. Se modelează fiecare bucată în formă de bilă. Se pun într-o farfurie 2 linguri de ulei și bilele de aluat se tăvălesc pe rând, să fie bine unse pe toate părțile. Se așază în farfurie și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se odihnească într-un loc călduț timp de 1 oră.
  4. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se pregătește umplutura de brânză sărată cu care dorim să umplem trigoanele. Poate fi un amestec din cele două tipuri de brânzeturi cu oul. Se topește untura (sau untul), așa încât să fie lichidă, dar nu fierbinte, și se amestecă cu cele 2 linguri rămase de ulei.
  5. Se stropește puțin planul de lucru cu amestecul de grăsimi și se unge bine. Rând pe rând, bilele de aluat se întind pe planul de lucru, presându-le până la obținerea unui dreptunghi cu grosimea de 2-3 mm. Suprafața dreptunghiului de aluat se stropește cu amestecul de untură și ulei.
  6. Se prind marginile aluatului și se întind, folosindu-ne de elasticitatea aluatului. În final, trebuie să obținem un dreptunghi de aluat cam de 30×50 cm. Stratul de aluat trebuie să fie foarte subțire, chiar transparent. Daca în aluat vor apărea mici perforații, nu e nicio problemă, întrucât acestea se vor camufla în procesul plierii aluatului.
  7. Aluatul pentru trigoane se stropește cu amestecul de grăsime. După ce e uns, aluatul se pliază în două, pe lungime. La unul din capetele obținute ale dreptunghiului – lung și îngust – se așază o lingură bună de umplutură.
  8. Se aduce unul din colțurile aluatului peste umplutură, în formă de triunghi, acoperind-o. Se pliază din partea cu umplutura către capătul liber, întotdeauna urmând una din laturile triunghiului format, astfel încât la final trigoanele să aibă forma specifică, triunghiulară.
  9. Se aduc marginile rămase libere ale aluatului dedesubtul triunghiului format, astfel obținându-se trigoane. Se așază într-o tavă acoperita cu hârtie de copt. Se repetă același lucru cu toate bilele rămase de aluat.
  10. Ulterior, se bate gălbenușul cu 1 lingură de apă rece și se ung trigoanele pe suprafață. După gust, suprafața se poate presăra cu semințele care vă plac cel mai mult sau se pot lăsa simple, daca așa le preferați.
  11. Dăm tava cu trigoane cu brânză în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius și le coacem până când se rumenesc frumos (circa 25 de minute).


Aceste trigoane cu brânză sărată sunt delicioase atât calde, cât și reci. Nu e genul acela de plăcintă unsuroasă, care îți cade greu. De altfel, conține cu mult mai puțină grăsime decât un aluat foietaj, dar are o textură încântătoare, ușor crocantă la suprafață și moale în interior, desfăcându-se în straturi subțiri.

Poftă bună!