GASTRONOMIE/ Sparanghel servit cu sos olandez cald, flori de rapiță, leurdăşi oxalis, frunze de oxalis şi ulei de trufe – Ziarul de Gardă
  • GASTRONOMIE/ Sparanghel servit cu sos olandez cald, flori de rapiță, leurdăşi oxalis, frunze de oxalis şi ulei de trufe

    GASTRONOMIE/ Sparanghel servit cu sos olandez cald, flori de rapiță, leurdăşi oxalis, frunze de oxalis şi ulei de trufe
    de
    29 mai 2022 | 13:11

    Şi pentru că încă mai suntem în primăvară, chiar dacă e sfârșit de mai, ne-am zis să continuăm cu sparanghelul şi, ca să împăcăm toată lumea după rețeta vegană din articolul nostru precedent, venim acum cu o rețetă vegetariană, dar mai calorică (pentru că are sos olandez), şi care poate fi ușor preschimbată într-un fel de mâncare pentru amatorii de carne (detalii la finele rețetei).

    O scurtă introducere la tema sparanghelului veți găsi lejer în articolul nostru precedent, atât online (pe site-ul ZDG) cât şi în ziar, iar aici vom trece direct la rețetă.

    Rețeta pentru 4 porții :

    Ingrediente :
    0.5 kg sparanghel (circa 3-4 fire per porție)
    200 g sos olandez*Â
    Flori de leurdă
    Flori de rapiță
    Flori de oxalis
    Frunze de oxalis
    Puţin ulei de trufe
    Câţiva fulgi de chilli afumat

    *rețeta de sos olandez:

    Publicitate

    2 ouă (la temperatura camerei)
    200 g de unt
    câteva linguri de suc de lămâie
    sare după gust

    Metoda de preparare:

    Într-un blender am pus ouăle, sucul de lămâie şi puțină sare. Am mixat pânăcând ingredientele de mai sus s-au transformat într-o spumă albă. Între timp, am topit untul, aducându-l la punctul de fierbere. Apoi am adăugat untul clocotind în blender, mixând continuu. Am turnat untul topit şi fierbinte foarte lent până l-am încorporat pe tot. Am mixat încă un minut după ce am turnat tot untul.

    Pentru o culoare mai galbenă, folosim doar gălbenușuri sau adăugăm puțină curcuma.

    Dacă vrem să reîncălzim acest sos, este recomandabil să o facem la bain-marie.

    Iar acum să revenim la oile noastre și să va discutăm cum am preparat sparanghelul de aceasta data:

    1. Cât am adus apa la punctul de fierbere într-un vas suficient de încăpător, am spălat sparanghelul, iar pentru simetrie am tăiat (nu am rupt) partea de jos a tulpiniţelor, care e prea lemnoasă.
    2. Dupã blanșare, am șters sparanghelul cu un prosop excesul de apă şi l-am uns cu ulei de trufe, apoi l-am caramelizat puţin cu blow torch-ul (focul de bucătărie), pentru a obține un efect mai bun Maillard, dar şi un gust mai pronunțat.
    3. Am aranjat sparanghelul pe farfurie, cu câte o porție generoasă de sos olandez.
    4. Am decorat legumele cu flori de leurdă, flori de oxalis şi flori de rapiță, apoi cu nişte frunze de oxalis şi am presărat totul cu nişte pudră de paprika afumată.
    5. Peste sosul olandez am picurat nişte ulei de trufe şi am « semănat » nişte fulgi de chilli afumat.

    Așadar, zis și făcut! A venit momentul carnivorilor.

    Publicitate

    Pentru o textură şi mai crocantă, vă sugerăm să caramelizați în exces un mănunchi de bacon sau nişte felioare de pancetta. Totodată, pentru un gust şi mai intens de umami, vă recomandăm să finisați decorul cu nişte felii subțiri şi late de prosciutto crudo.

    Iar acum am vrea să vorbim puţin despre oxalis. S-ar putea ca dvs. să-l fi folosit deja prin bucătărioare şi asta e minunat. Ne-ar face plăcere să ne scrieți cum vi s-a părut. Iar dacă nu cunoașteți acest ingredient, atunci văîndemnăm să mergeți în păduri şi să-l descoperiți. Oxalis e o plantă de tip trifoi ca aspect, care, de obicei, are trei frunzulițe. Există oxalis de la verde luminos până la mov închis. Toate sunt delicioase. Le puteți savura direct chiar de acolo de unde le culegeți, doar aveţi grijă să fie un loc curat. Curios e faptul cã oxalis, spre surprinderea noastră de acum câţiva ani, când l-am descoperit la Oslo, avea gustul similar cu cel al măcrișului. Abia mai târziu, documentându-ne, am descoperit că aceste plante chiar sunt înrudite. Astăzi, agricultorii din domeniul microplantelor cultivă oxalisul. Noi îl culegem doar din pădure. În luna mai oxalisul înflorește. Florile sunt la fel de delicioase, dar nu atât de acre. Dacă vă decideți să-l consumați, aveţi grijă să nu fie mai mult de 50 de g pe zi. Are efect laxativ. Dar, consumat în cantități moderate şi îmbinat atât cu mâncarea sărată, cât şi cu deserturile, oxalisul se transformăîntr-un ingredient care oferă multă vitamina C şi devine un bun energizant. Începând cu luna aprilie şi până în octombrie, îl găsiți lejer în pădurile răcoroase, lângă tulpinile copacilor bătrâni, dar mai ales în pădurile de pini.

    Bon appétit, prieteni!

    Publicitate
    Publicitate
    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

    Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului, din 23 iunie 2022, privind prelungirea stării de urgență. Contestația la CC a fost depusă de depu…
    Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler