Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Spionii ruși, responsabili de „sindromului…

Spionii ruși, responsabili de „sindromului Havana”, boala misterioasă care a atacat mai mulți diplomați și spioni americani? Reacția Kremlinului

Kremlinul a negat că serviciile secrete ruse ar avea vreun rol în misteriosul „sindrom Havana”, o serie de afecţiuni bizare suferite de diplomaţi şi spioni americani în lume şi pe care nici Statele Unite nu au reuşit să le elucideze. Reacția Rusiei a venit după ce The Insider a dezvăluit că în spatele acestui „sindrom” s-ar afla o unitate de sabotaj din cadrul Serviciului de informaţii militare al Moscovei, GRU.

„Aceasta nu este deloc o temă nouă; de mulţi ani, tema aşa-numitului «Sindrom Havana» a fost exagerată în presă, şi de la bun început a fost însoţită de acuzaţii împotriva părţii ruse. Dar nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată orice probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

Reacţia Kremlinului a venit ca răspuns la investigația publicată de jurnaliștii The Insider, potrivit căreia membri ai unei unităţi din cadrul serviciului militar rus de informaţii GRU s-au aflat în zonele unde au survenit simtomele ce ar descrie „sindromul Havana” în rândul diplomaţilor şi spionilor americani, iar membri de rang înalt ai acelei unităţi au primit medalii şi promovări pentru activitatea lor în dezvoltarea unor „arme acustice non-letale”.

Printre simptomele specifice „sindromului Havana” au fost observate, începând din anul 2016, migrene, greaţă, pierderi de memorie, ameţeli sau halucinaţii auditive. Inițial, au fost afectaţi membri din personalul ambasadei SUA în Cuba şi familiile acestora, iar ulterior fenomenul a fost observat şi la alte misiuni diplomatice americane. Statele Unite nu au reuşit să elucideze cauza acestora, dar serviciile secrete americane au concluzionat anul trecut că este „foarte improbabil” ca vreun adversar extern să le fi provocat, estimând drept cauză mai probabilă a respectivelor simptome unele afecţiuni preexistene sau factori de mediu.