Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia începe producția în serie…

Rusia începe producția în serie de rachete hipersonice Zircon, spune Putin

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin attends a wreath-laying ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier by the Kremlin Wall to mark the Defender of the Fatherland Day in Moscow on February 23, 2024. (Photo by Alexander KAZAKOV / POOL / AFP) (Photo by ALEXANDER KAZAKOV/POOL/AFP via Getty Images)

Rusia a început producția în serie de noi rachete hipersonice Zircon, despre care experții spun că sunt aproape imposibil de doborât, a declarat vineri, 23 februarie, președintele Vladimir Putin, citat de CNN.

Despre utilizarea rachetelor în război, Ucraina a susținut, pe 7 februarie, că are dovezi potrivit cărora Rusia a lansat o rachetă hipersonică Zircon în atacurile sale asupra capitalei Kiev, pentru prima dată de la începutul războiului.

Experții spun că Zircon, dacă într-adevăr corespunde calităților invocate de Moscova, este o armă performantă. Viteza sa hipersonică o face invulnerabilă chiar și la cele mai bune apărări antirachetă occidentale, cum ar fi Patriot, potrivit Alianței pentru Apărarea Rachetelor (MDAA) din SUA.

Putin a mai spus că întreprinderile din industria rusă de apărare au crescut „în ultimii ani” producția și furnizarea de arme „de mai multe ori”, inclusiv arme de atac de înaltă precizie și vehicule aeriene fără pilot, tancuri, vehicule blindate, artilerie, sisteme de apărare aeriană, sisteme de contrabaterie și echipamente de comunicații și recunoaștere, a spus el într-un discurs de Ziua Apărătorului Patriei, pe care Rusia o marchează pe 23 februarie.

Alte tehnologii, inclusiv introducerea inteligenței artificiale în sectorul militar, sunt de asemenea în curs de dezvoltare, a spus Putin, apreciind „curajul și vitejia” membrilor armatei, inclusiv a celor care se află, după cum spune eufemistic Rusia, în cadrul „operațiunii sale militare speciale”.

„Sunteți adevărați eroi naționali”, a spus Putin. „Știm că este dificil pentru dumneavoastră și vom face tot posibilul pentru a vă ajuta să îndepliniți misiunea care vi s-a atribuit”, a adăugat el.