Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Ministerului rus de Externe,…

Reacția Ministerului rus de Externe, după solicitarea pretinselor autorități de la Tiraspol „de a proteja” regiunea tansnistreană: „Apărarea intereselor locuitorilor din Transnistria este una dintre prioritățile Rusiei”

Ministerul rus de Externe califică „apărarea intereselor locuitorilor Transnistria” drept una dintre prioritățile Rusiei. Potrivit agenției de știri de stat TASS, ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a precizat că toate solicitările Tiraspolului sunt examinate cu atenție. Reacția a venit după ce așa-zișii deputați de toate nivelurile de pe malul stâng al Nistrului au cerut, în cadrul unui congres, „să protejeze Transnistria în fața presiunii crescânde din partea Chișinăului”.

„Protejarea intereselor rezidenților transnistreni, compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate solicitările sunt întotdeauna examinate cu atenție de către agențiile specializate din Rusia”, a declarat pentru TASS Ministerul rus de Externe, comentând apelul auto-proclamatelor autorități transnistrene la ajutorul Rusiei din cauza „presiunilor moldovenești”.

În cadrul adunării de la Tiraspol care a avut loc pe 28 februarie, „aleșii locali” din regiunea transnistreană au decis să adopte un apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea „de a proteja Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în regiune, precum și având în vedere „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”, relatează Zona de Securitate.

Totodată, secretarului General al ONU i se va solicita să ia în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, „pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii”, punctează sursa citată.

Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) i se va solicita să influențeze administrația la Chișinău să revină la un „dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului”.

Biroul pentru politici de reintegrare al R. Moldova a respinns „declarațiile propagandistice” venite de la Tiraspol, amintind că „regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”