Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția avocatului lui Plahotniuc după…

Reacția avocatului lui Plahotniuc după ce Curtea de Apel a menținut mandatul de arestare: „O să ne adresăm la CtEDO”

Avocatul lui Vlad Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat că va ataca la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) decizia Curții de Apel Chișinău prin care a menținut decizia Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, privind mandatul de arestare pe numele fostului lider PDM, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„A fost respins recursul apărării. Decizia este irevocabilă și de aceea nu o putem ataca la Curtea Supremă de Justiție. Respectiv, o să ne adresăm la CtEDO. Asemenea practici există pe cazuri analogice în privința aplicării a două mandate de arestare consecutiv. Ultimul caz a avut recent, pe 26 mai Curtea s-a expus, și care țara noastră a fost recunoscută vinovată, și a fost declarat ilegală aplicarea a două mandate de arestare în privința aceleași persoane”, a declarat Lucian Rogac pentru Ziarul de Gardă.

Cât despre acuzațiile precum că intenționat s-au tergiversat ședințele de judecată de la Curtea de Apel în contextul în care tot astăzi o instanță de judecată de la New York va examina recursul lui Vlad Plahotniuc prin care a fost declarat indezirabil pe teritoriul SUA, avocatul a declarat că „nu are nicio legătură”.

„Nu știu despre existența dosarului, am aflat din presă și dintr-o postare a domnului Țîrdea. Până la urmă, chiar dacă ar exista un astfel dosar, nu are nimic cu instanța din Republica Moldova. Este o altfel de modalitate de a examina dosarele în SUA și nu are nimic cu decizia care a fost luată de Curtea de Apel.

Dacă lor le trebuie mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc pe acea cauză în SUA ca să-l extrădeze, doar există mandatul de arest eliberat în luna octombrie și el este perfect valabil, și legal. Dacă acesta într-adevăr este temeiul ca mandatul de arestare să-l folosească pentru extrădare, atunci pot să-l folosească pe celălalt. Toate acestea sunt pentru denigrarea și înjosirea lui Vladimir Plahotniuc, și ca cineva să-și arate puterea”, ne-a mai comunicat Rogac.

După 5 ședințe de judecată amânate, vineri, 12 iunie, Curtea de Apel Chișinău a examinat recursul depus de avocații fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în legătură cu mandatul de arestare emis anterior pe numele fostului deputat democrat. Astfel, magistrații Curții de Apel au refuzat cerea avocaților și au menținut decizia primei instanțe.

Prin urmare, la această etapă, potrivit legii, PCCOCS urmează să expedieze autorităților Statelor Unite ale Americii toate materialele ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc, în vederea extrădării acestuia.

Pe 22 mai 2020, PCCOCS a obținut în instanța de judecată emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Emiterea acestei măsuri preventive a fost precedată de înaintarea învinuirii de către procurori în privința acestuia, pe capetele de acuzare enunțate de Procurorul General în briefingul de presă din 18 mai 2020: escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea organizației criminale. Pentru aceste infracțiuni,legislația  prevede pana la 15 ani inchisoare.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.