Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Războiul din Ucraina lovește direct…

Războiul din Ucraina lovește direct în economia R. Moldova. Prețurile medii de consum au crescut cu aproximativ 20%

Ucraina este al patrulea partener comercial al Republicii Moldova, la capitolul volumului de produse importate, după România, Belarus și Rusia.  Odată cu izbucnirea conflictului din țara vecină, din 24 februarie, comerțul Ucrainei a fost sistat, iar majoritatea dintre cele mai solicitate produse, importante de acolo, au fost blocate. Ca urmare, prețurile medii de consum, de pe piața din Republica Moldova, au început să crească, unele produse sunt expuse riscului de deficit, iar aglomerația după provizii, devine unul dintre subiectele momentului, în rândurile oamenilor. Potrivit experților în domeniu, PIB-ul (produs intern brut) al Republicii Moldova ar putea scădea cu 5%, din cauza războiului din țara vecină.

Biroul Național de Statistică a publicat evoluția preţurilor de consum în Republica Moldova, pentru luna februarie, 2022. Astfel, comparativ cu februarie, 2021, prețurile medii au crescut cu 18,52%: la produse alimentare cu – 23,32%, la mărfurile nealimentare cu – 14,92%, iar la servicii prestate populației cu – 16,97%.

În februarie 2022, în comparație cu ianuarie 2022, cele mai semnificative scumpiri au înregistrat următoarele produse alimentare:



La mărfurile nealimentare, în luna februarie, față de ianuarie, au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la:


Igor Grigoriev, directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, consideră că, dincolo de războiul din Ucraina, repercusiunile crizei energetice din Europa au dus, preponderent, la creșterea preţurilor de consum în Republica Moldova.

Creșterea prețurilor, în ultimul an de zile, se datorează, evident, crizei energetice din Europa, care a dus la creșterea prețurilor la componenta energetică, iar aceasta, în lanț, a dus și la creșterea prețurilor la toate produsele alimentare. Nu doar în Republica Moldova ci și la vecinii noștri: Ucraina și România. Ceilalți factori sunt unii nesemnificativi”, consideră Igor Grigoriev. 

Războiul din Ucraina lovește direct în economia din Republica Moldova


În vreme ce Guvernul de la Chişinău anunță că va lua măsuri pentru ca economia Republicii Moldova să nu fie afectată de războiul din Ucraina, prețurile de pe rafturile magazinelor continuă să crească, iar pe indicatoarele de la benzinării, continuă să apară cifre din ce în ce mai mari.

„Războiul din Ucraina va lovi direct economia Republicii Moldova, deoarece relațiile noastre comercial-economice sunt foarte conectate, atât la export, cât și la import. Importăm din Ucraina o gamă foarte mare de produse alimentare, care, practic, nu se mai importă. Sunt blocate și multe alte produse: din industria ușoară, industria de prelucrare, industria metalurgică, etc. Exporturile la fel se vor stopa, deoarece se făceau prin porturile din Ucraina și apoi erau tranzitate spre Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, etc”, spune Igor Grigoriev.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova susține că există câteva categorii de produse de bază care erau importate preponderent din Rusia, Ucraina și Belarus, iar importurile acopereau o mare parte din consumul intern. Este vorba, în mod special, de crupe, griș sau fulgi de ovăz. Aproximativ 50% din consum este acoperit din importuri, iar 93% ale acestor importuri provin din Rusia, Ucraina și Belarus.


Toată gama de produse alimentare, care, ca logistică și ca putere de cumpărare, era în mare parte din Ucraina, deoarece acolo erau amplasate oficiile companiilor și depozitele de livrare pentru întreaga regiune. Vreau să cred, că și în stare de război, împreună cu vecinii ucraineni, vom reuși să facem față acestei situații”, susține Igor Grigoriev.

Totodată, directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Cereale, este de părere că pe măsura ce conflictul din Ucraina capătă anduranță, PIB-ul Republicii Moldova devine tot mai predispus spre o scădere.

”În Ucraina, PIB-ul, de la începutul războiului, atestă o micșorare cu 50%, iar dacă războiul se va lungi, situația va deveni critică și va putea fi salvată doar prin compensațiile donatorilor externi. Părerea mea și analizele mele arată că PIB-ul din R. Moldova va scădea cu până la 5%. Sper că în curând, vor fi create alte relații comercile și economicie, va fi stabilită o altă logistică de export și import a economiei naționale din Republicii Moldova, iar situația va deveni mai pozitivă”, spune Igor Grigoriev.

Potrivit expertului economic, Viorel Gârbu, cel mai grav scenariu pe care îl poate confrunta economia din Republica Moldova, pe urma războiului din Ucraina, se leagă de segmentul resurselor energetice.

”Cel mai grav este să rămânem fără resurse energetice. Dacă țeava de furnizare a gazelor naturale din Federația Rusă va fi afectată, iar noi vom rămâne fără gaze naturale, acest lucru va lovi foarte mult economia. Este scenariul cel mai negativ. Nu excepția scenariului în care forțele militare ruse intră pe teritoriul Republicii Moldova”, susține expertul economic.

Importul din alte țări: calitate mai bună, prețuri mai ridicate


Autoritățile moldovenești dau asigurări că produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus pot fi alternate cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene. Experții consideră, însă, că acest lucru va lovi și mai mult în economia Republicii Moldova.

„Blocarea schimburilor comerciale cu aceste trei state: Ucraina, Rusia și Belarus, reprezintă o pierdere mare pentru economia noastră. Teoretic, Republica Moldova se poate reorienta. Poate asigura importul de pe alte piețe, dar importul respectiv va veni la prețuri mult mai mari. Acest lucru va lovi în păturile social vulnerabile, care deja sunt într-o stare foarte deplorabilă. În plus, consumatorii de la noi, obișnuiți cu prețurile accesibile ale produselor importate din Ucraina și celelalte două țări, cel mai probabil, nu vor accepta o ridicare semnificativă a prețurilor, pe care, inevitabil, o vor genera importurile din alte țări”, susține Viorel Gârbu.

Totodată, expertul consideră că de la teorie până la practică e o cale lungă, iar lipsa capacității de reorientare rapidă a agenților economici poate împinge Republica Moldova spre o situație și mai gravă.

”Agenții economici din Republica Moldova nu au capacitatea de a se reorienta rapid. Și atunci, aceste mișcările întârziate de ajustare a mediului de economie, duc la creșterea prețurilor,” spune expertul.

Potrivit lui Viorel Gârbu, toate produsele pot fi înlocuite, dar pot apărea probleme la alternarea uleiului de floare a soarelui, care se produce, pe plan mondial, în proportie de 75% în Ucraina.


„Panica întotdeauna înseamnă ceva rău”

În ultimul timp, cetățenii din Republica Moldova s-au activizat, în privința aprovizionării cu produsele care ar putea fi expuse unui eventual deficit.

Viorel Gârbu, reprezentant Expert-Grup:
„E corect ca cetățenii să aibă un comportament precaut și responsabil. Nu e o greșeală ca omul să se pregătească pentru o eventuală agravare a situației. Dar, când lumea masiv cumpără diverse produse, acest lucru trezește panică. Iar comportamentul rațional se transforma într-unul irațional, dictat de panică. Iar panica întotdeauna înseamnă ceva rău.”

Igor Grigoriev, directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”:
„Istoria arată că această panică nu este meritată, iar asigurarea excesivă cu alimente de către populația panicată este pe termen scurt, deci aglomerația după provizii este irațională. Cert este că trebuie să învățăm să fim mai economi, în consumul de toate produsele. Oricum noi toți suntem cu speranța că această tragedie se va sfârși cât mai curând posibil.”

Unul dintre cele mai căutate produsele, în ultima perioadă, a fost sarea. În acest sens, Ministerul Economiei a anunțat că Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de sare. „Atât în luna ianuarie, cât și în februarie s-a importat peste o mie de tone de sare alimentară (iodată și neiodată). Importatorii de sare au confirmat că nu există nici o problemă de asigurare a cererii interne a R. Moldova cu acest produs”, a scris Ministerul Economiei, pe Facebook.