Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   R. Moldova va plăti 5…

R. Moldova va plăti 5 000 de euro drept prejudiciu moral pentru insuficiența asistenței medicale în cazul unui fost deținut

Foto: ZdG

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat hotărârea în cauza lui Vasilii Nițu împotriva R. Moldova, constatând o încălcare a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind tratamentul inuman și degradant al reclamantului. Astfel, instanța a decis ca R. Moldova să îi acorde lui Nițu suma de 5 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și 1 500 de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Cauza se referă la insuficiența asistenței medicale pentru tratarea problemelor de sănătate mintală ale reclamantului, Vasilii Nițu, în perioada în care acesta își ispășea pedeapsa în diferite penitenciare din R. Moldova. Reclamantul a susținut că lipsa asistenței medicale adecvate a dus la vătămarea sa și la aplicarea frecventă a forței împotriva sa de către personalul penitenciarului, se arată într-un comunicat al Promo-Lex.

Vasilii Nițu, care își ispășea pedeapsa în penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost diagnosticat la internare cu o stare psiho-emoțională instabilă și tulburare organică de personalitate, de tip impulsiv, inhibat emoțional, cu toleranță scăzută la frustrare și comportament manipulator. În perioada 2012-2016, acesta a fost consultat de un psihiatru al peniteniarului doar ocazional și nu a primit un tratament psihologic și psihiatric adecvat pentru a-i reduce agresivitatea și a-l proteja de efectele negative ale propriilor acțiuni asupra sănătății sale mentale și fizice.

Reclamantul era adesea agresiv față de alți deținuți și față de gardieni, insultându-i și amenințându-i cu violența și moartea. În astfel de cazuri, gardienii au fost nevoiți să intervină pentru a-l calma, uneori folosind forța și încătușarea. În seara zilei de 26 august 2014, Vasilii Nițu a fost trezit, încătușat și maltratat de gardieni, ulterior fiind izolat într-o celulă disciplinară. Un raport medico-legal din 28 august 2014 a confirmat existența mai multor vânătăi minore pe fața și corpul său. Curtea a constatat că autoritățile nu au oferit reclamantului un tratament psihologic și psihiatric adecvat, ceea ce a avut ca rezultat o deteriorare suplimentară a sănătății sale din cauza utilizării forței de către personalul penitenciarului.

„Evenimentele din 26 august 2014 au demonstrat că răspunsul autorităților la comportamentul agresiv al reclamantului a fost inadecvat, constând în aplicarea forței și izolarea acestuia”, mai explică Promo-Lex.

Curtea a reamintit că, în cazul deținuților bolnavi mintal, este esențial să se asigure un tratament corespunzător pentru problema diagnosticată și o supraveghere medicală adecvată.

„Această hotărâre subliniază importanța asigurării unui tratament medical adecvat pentru deținuții cu probleme de sănătate mintală și a respectării drepturilor omului în cadrul sistemului penitenciar. Republica Moldova este obligată să ia măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și a asigura respectarea standardelor internaționale privind tratamentul deținuților”, consideră avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.