Principală  —  IMPORTANTE   —   „Protestatari în chirie 2.0”. ZdG…

„Protestatari în chirie 2.0”. ZdG s-a infiltrat în rândul studenților plătiți pentru participarea la protestele „Mișcării pentru popor”

Un reporter al ZdG s-a infiltrat în rândul tinerilor ademeniți pe grupe de Telegram cu 50 de euro pentru participarea la protestele organizate de „Mișcarea pentru popor”.  Timp de aproape o lună am urmărit discuțiile din mai multe grupuri, în care se negociază participarea studenților la acțiunile de protest și remunerarea acestora. 

ZdG a discutat cu studenții care gestionau două grupuri de pe Telegram. Aceștia au recunoscut că racolau studenți pentru participarea la proteste, fiindu-le promiși 250-300 de lei pentru o persoană. Mai mult, cei doi au relatat că mesajele despre participarea la așa numitele manifestații, publicate de ei în grupurile pe care le gestionau, la fel, erau primite de la „Grișa”, persoana care le-a propus să atragă studenți. 

Citiți articolul integral aici: Studenți ademeniți cu bani u(ȘOR)i pentru a participa la protestul inițiativei „Mișcarea pentru Popor”

Nu este pentru prima dată când reporterii ZdG se infiltrează printre protestatarii aduși organizat la Chișinău de către adepții lui Ilan Șor. Patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie 2022 de la Chișinău. Am pornit atunci împreună cu oamenii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul în care sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa-zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG. Ulterior, banii au fost predați organelor de drept.