Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Anticorupție va solicita convocarea…

Procuratura Anticorupție va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică, după ce CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică. Decizia vine în contextul în care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat miercuri, 28 februarie, concursul pentru funcția de procuror general.

Potrivit unui comunicat de presă, PA se arată „îngrijorată” de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv „conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice”, fără a preciza despre cine concret este vorba.

În rezultat, Procuratura Anticorupție a decis solicitarea Consiliul Superior al Procurorilor de a convoca Adunarea Generală a Procurorilor cu prezența fizică „în cel mai scurt timp” după publicarea hotărârii motivate a CSP.

„Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format online pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus.

În opinia Procuraturii Anticorupție, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații”, explică PA.

Joi, 22 februarie, membrii CSP i-au audiat pe cei patru candidații însciși în concursul pentru funcția de procuror general. În cadrul probei interviului, candidații și-au prezentat conceptul de management și dezvoltare a Procuraturii Generale (PG) și au povestit ce i-a motivat să participe la concurs. În rezultat, Octavian Iachimovschi, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), a acumulat cel mai mare punctaj. 

Pe 28 februarie, însă, rezultatele concursului au fost anulate, pe motiv că a fost identificată o „discrepanță majoră”. Astfel, concursul a fost încetat, „cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”.

„S-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție: desfășurarea unui concurs public, transparent, bazat pe principiile meritocrației (…).

Consiliul în unanimitate a determinat a înclina balanța înspre interesul public.

(…) De aceasta ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct concursului astăzi, de a regândi mecanismele, inclusiv reglementările normative care reglementează acest exercițiu”, a explicat Obadă.

Adunarea Generală a Procurorilor urma să fie convocată în format online joi, pe data de 29 februarie 2024. Ultima dată acuzatorii de stat din toată țară s-au întrunit vineri, 22 decembrie, pentru a alege noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor a supleanții acestora.