Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prețul grâului a început să…

Prețul grâului a început să scadă. Primele efecte ale acordului semnat la Istanbul

Acordul semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul produce deja primele efecte pe piața cerealelor. Prețul grâului a scăzut semnificativ la Chicago și pe bursa Euronext, cu aproape 6 la sută, adică la nivelul dinaintea războiului. Și prețul porumbului a scăzut cu aproape două procente, transmite Digi 24.

Costurile cerealelor ar putea scădea și mai mult, dacă acordul va funcționa, dar pentru asta trebuie să mai așteptăm câteva săptămâni, sunt de părere experții. Analiștii economici iau în calcul și alți factori de care depind fluctuațiile de pe piețe – cursul dolarului și seceta, care afectează recoltele din Franța, România și Spania, notează sursa citată.


La aproape cinci luni de la declanșarea războiului, Kievul și Moscova au fost de acord cu deblocarea exportului de cereale din Ucraina. Ceremonia de la Istanbul și documentul în sine dovedesc, însă, că cele două părți sunt în continuare dușmani de moarte. Reprezentanții Rusiei și Ucrainei nu au dat mâna, mai ales că nu au semnat un acord comun, ci fiecare a semnat cu Turcia și ONU.

Conținutul acestui acord, aprig negociat încă din aprilie, a fost semnat de secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres, de ministrul ucrainean al infrastructurii și de miniștrii apărării din Turcia și Rusia.

Acordul de la Istanbul acoperă un interval de patru luni, după care poate fi reînnoit. Va exista un centru de coordonare la Istanbul, unde vor fi delegați ai celor patru părți implicate: un ucrainean, un rus, un turc și un reprezentant al ONU. Acesta ar trebui să devină funcțional în cel mult două săptămâni, iar aici se va stabili calendarul de rotație a navelor în Marea Neagră.

Vapoarele comerciale vor pleca din trei porturi ucrainene la Marea Neagră – Odesa, Iujne și Ciornomorsk – și vor fi ghidate de piloți ucraineni în apele teritoriale, pentru a le feri de mine.