Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Voronin, impresionat de votul…

Vladimir Voronin, impresionat de votul diasporei: „Moldovenii au ieșit la vot din nostalgie și sentimentul de patriotism față de țară”

Fostul președinte de țară, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, se arată impresionat de numărul moldovenilor din diaspora care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Acesta apreciază că, nu contează pentru cine și-au dat votul, ci faptul că moldovenii au ieșit la vot din nostalgie și sentimentul de patriotism față de Republica Moldova.

„Eu mă bucur de această prezență activă a diasporei. Pe mine m-a bucurat această prezență. Pentru mine aceasta vorbește nu doar despre pe cine ei au susținut. Principalul motiv este nostalgia și sentimentul de patriotism față de Moldova, altfel nu avea rost să traverseze sute de km, să stea în rând o zi întreagă, de dimineață până seara, ca să voteze. Totuși, de la distanță te uiți la țara noastră cu alți ochi”, a menționat Voronin în cadrul unei emisiuni de la N4.

Liderul comuniștilor susține că „atitudinea patriotică” a moldovenilor din diaspora se reflectă și în banii transferați în țară.

„Dacă analizăm și câți bani transferă ei asta. Se primește că ei mai mult transferă, decât toți care suntem aici în Moldova. Asta tot este din partea lor un suport și atitudine patriotică față de țară”, a adăugat acesta.

Fostul președinte apreciază însă că, „cu părere de rău, oamenii din diaspora sunt dați uitării” și se amintește de ei la alegeri.

Voronin a criticat și modul în care a fost organizat procesul electoral peste hotarele țării.

„Ambasadele noastre nu se ocupă cu diaspora. Acum Ambasadele noastre s-au arătat incapabile, nu s-au așteptat la așa votare masivă. Nu aveau nici cabine suficiente de vot, nici calculatoare. Nu erau pregătiți. Noi trebuie să lucrăm cu diaspora mereu, să cunoaștem problemele și solicitările lor. Aici (în țară – n.r.) trebuie să fie mereu așteptați și să știm cu ce se ocupă rudele lor aici acasă, cu ce probleme se confruntă”, a conchis Vladimir Voronin.

La alegerile prezidențiale de duminică, peste 149.178 de alegători și-au exercitat dreptul de vot la secțiile de votare deschise peste hotarele țării.

Datele finale arată că, în diaspora, cele mai multe voturi le-a obținut candidata PAS, Maia Sandu. Acesta a obținut 70,12% din sufragii, ce înseamnă 104.600 voturi.

Lidera PAS, Maia Sandu este urmată la distanță mare de Renato Usatîi, candidatul „Partidului Nostru”. Acesta a obținut 17,25% din sufragii.

Pe locul trei, în diasporă, până la această oră, se situează candidatul independent Igor Dodon, care a primit votul a 3,65% din cei care s-au prezentat la urne.