• VIDEO/ Președinta Comisiei parlamentare de anchetă, despre dosarul „Laundromat”: „Spălările de bani au fost efectuate pe mai multe dimensiuni”

  VIDEO/ Președinta Comisiei parlamentare de anchetă, despre dosarul „Laundromat”: „Spălările de bani au fost efectuate pe mai multe dimensiuni”
  Foto: Captură Privesc.eu
  de
  13 aprilie 2021 | 12:14

  Președinta comisiei parlamentare de anchetă, Inga Grigoriu, deputata Fracțiunii Platforma DA, a prezentat marți, 13 aprilie, detalii noi din dosarul „Laundromat”. Grigoriu susține că spălările de bani au fost efectuate pe mai multe dimensiuni: juridică, financiară, internă, externă și politică.

  Potrivit lui Grigoriu, în urma modificărilor operate în legislație, au fost suspendate deciziile de blocare a conturilor pe care veneau transferurile din Federația Rusă „în proporții deosebit de mari”.

  „În speță, sintagma „având efect suspensiv” a avut o mai mare putere asupra deciziilor Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor. De fapt, această entitate reprezintă Centrul Național de Colectare Analiză și Diseminare a Datelor Financiare. Etapa apariției sintagmei menționate, cât și impactul ei asupra acțiunilor instituției a necesitat pentru comisie o analiză suplimentară, fapt pentru care am solicitat și prelungirea termenului de activitate pe lângă alte aspecte noi descoperite. Conform reprezentanților Serviciului Prevenirii, Combaterii Spălării Banilor, un amendament din Legea nr. 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost utilizat în mod abuziv.

  „Reprezentanții din prezenta tipologie se prezentau în instanța de judecată și conform acestui efect suspensiv al alineatului 1 din art. 14 din legea vizată prezentau la bancă copii ale recursului înregistrat la Curtea de Apel, iar instituția bancară debloca tranzacția. Doar cu o copie de prezentare în instanța de judecată. Din audierile publice organizate de comisie cu reprezentanții Serviciului Prevenirea, Combaterea, Spălării Banilor am aflat că au fost aplicate în total 46 de decizii de blocare a tranzacțiilor suspecte, însă fără succes, din motivele pe care le-am prezentat mai sus”, a spus Grigoriu.

  Potrivit lui Grigoriu, în cercetările efectuate de către membrii comisiei, sunt vizați actualul procuror general, Alexandru Stoianoglo, și fostul șef al CNA, Viorel Chetraru.

  Din analiza dosarelor din anul 2011 privind modificări în legea vizată, în sinteza amendamentelor, am descoperit că însăși instituția din care făcea parte în anii de referință Serviciul Prevenire, Combatere a Spălării Banilor și care ar fi trebuit să combată acest fenomen, neavând drept de inițiativă legislativă a propus sintagma „având efect suspensiv”. Acest amendament a fost susținut de comisia parlamentară și anume securitate națională, apărare și ordine publică a cărui președinte era Alexandru Stoianoglo, actualul procuror general. Mă refer la instituția CCCEC, așa cum se numea în anii de referință (…).

  În cadrul audierilor cu reprezentanții serviciului, noi le-am prezentat acest detaliu CNA-ului și ei s-au arătat extrem de surprinși. Ulterior, comisia a solicitat de la CNA și de la Direcția generală juridică a Parlamentului suport în identificarea funcționarului care urma să prezinte amendamentul în cadrul Comisiei parlamentare sesizate în fond sau modalitatea prin care a fost recepționat amendamentul respectiv. De la CNA am aflat că toate materialele au fost nimicite, însă Direcția juridică a Parlamentului a prezentat din arhivă, o scrisoare înaintată președintelui Comisiei parlamentare, securitate națională prezidată în anii 2010-2014 de Alexandru Stoianoglo, cu semnătura funcționarului care era directorul instituției Viorel Chetraru”, a spus Grigoriu.

  Pe 5 aprilie 2021, deputata Platformei Demnitate și Adevăr Inga Grigoriu a oferit noi detalii din dosarul spălării banilor investigat de Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat”. Acesta s-a referit la modul de interacțiune a Procuraturii Generale a R. Moldova cu Comisia parlamentară precum și despre alte circumstanțe noi apărute în procesul elucidării evenimentelor. 

  Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărâre a Parlamentului.

  Din cadrul „Comisiei Laundromat” fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Ludmila Guzun, Vladimir Cebotari (membri).

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Andrian Mardare și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice

  Atletul Andrian Mardare va debuta și el la o ediție a Jocurilor Olimpice. El s-a calificat la Tokyo după ce a înregistrat rezultatul 86.66 metri la Cupa Europei la aruncarea suliței. Andrian a stabilit la Split…
  Andrian Mardare și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice

  Iulia Leorda a cucerit bronzul la turneul de calificare de la Sofia

  Luptătoarea Iulia Leorda a cucerit medalia de bronz la turneul mondial de calificare de la Sofia. În calificări, ea a cedat în fața viitoarei finaliste a categoriei 53 kg, rusoaica Olga Khoroshavtseva. Apoi, în…
  Iulia Leorda a cucerit bronzul la turneul de calificare de la Sofia

  Victor Ciobanu va reprezenta R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokyo

  Victor Ciobanu, elevul lui Mihai Cucul, va reprezenta R. Moldova la Jocurile Olimpice din Japonia. Asta după ce luptătorul de stil greco-roman , a obținut 4 victorii la turneul de calificare de la Sofia, cu mar…
  Victor Ciobanu va reprezenta R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokyo

  Sistemul medical din R. Moldova a mai pierdut un medic din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus: „Va rămâne în inimile noastre ca un Om- Enciclopedie, un bun prieten, care insufla putere și optimism”

  Sistemul medical din R. Moldova a mai pierdut un medic din cauza complicațiilor provocate de virusul COVID-19. Este vorba despre medicul ortoped, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, Mihail Dar…
  Sistemul medical din R. Moldova a mai pierdut un medic din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus: „Va rămâne în inimile noastre ca un Om- Enciclopedie, un bun prieten, care insufla putere și optimism”

  O medalie de aur și o mențiune de onoare pentru R. Moldova la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

  Elevele din R. Moldova au obținut o medalie de aur și o mențiune de onoare în cadrul Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete, ediția a X-a (eveniment organizat online). Concursul, organizat de Georgia, s-…
  O medalie de aur și o mențiune de onoare pentru R. Moldova la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete