Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Președinta Comisiei parlamentare de…

VIDEO Președinta Comisiei parlamentare de anchetă, despre dosarul „Laundromat”: „Spălările de bani au fost efectuate pe mai multe dimensiuni”

Foto: Captură Privesc.eu

Președinta comisiei parlamentare de anchetă, Inga Grigoriu, deputata Fracțiunii Platforma DA, a prezentat marți, 13 aprilie, detalii noi din dosarul „Laundromat”. Grigoriu susține că spălările de bani au fost efectuate pe mai multe dimensiuni: juridică, financiară, internă, externă și politică.

Potrivit lui Grigoriu, în urma modificărilor operate în legislație, au fost suspendate deciziile de blocare a conturilor pe care veneau transferurile din Federația Rusă „în proporții deosebit de mari”.

„În speță, sintagma „având efect suspensiv” a avut o mai mare putere asupra deciziilor Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor. De fapt, această entitate reprezintă Centrul Național de Colectare Analiză și Diseminare a Datelor Financiare. Etapa apariției sintagmei menționate, cât și impactul ei asupra acțiunilor instituției a necesitat pentru comisie o analiză suplimentară, fapt pentru care am solicitat și prelungirea termenului de activitate pe lângă alte aspecte noi descoperite. Conform reprezentanților Serviciului Prevenirii, Combaterii Spălării Banilor, un amendament din Legea nr. 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost utilizat în mod abuziv.

„Reprezentanții din prezenta tipologie se prezentau în instanța de judecată și conform acestui efect suspensiv al alineatului 1 din art. 14 din legea vizată prezentau la bancă copii ale recursului înregistrat la Curtea de Apel, iar instituția bancară debloca tranzacția. Doar cu o copie de prezentare în instanța de judecată. Din audierile publice organizate de comisie cu reprezentanții Serviciului Prevenirea, Combaterea, Spălării Banilor am aflat că au fost aplicate în total 46 de decizii de blocare a tranzacțiilor suspecte, însă fără succes, din motivele pe care le-am prezentat mai sus”, a spus Grigoriu.

Potrivit lui Grigoriu, în cercetările efectuate de către membrii comisiei, sunt vizați actualul procuror general, Alexandru Stoianoglo, și fostul șef al CNA, Viorel Chetraru.

Din analiza dosarelor din anul 2011 privind modificări în legea vizată, în sinteza amendamentelor, am descoperit că însăși instituția din care făcea parte în anii de referință Serviciul Prevenire, Combatere a Spălării Banilor și care ar fi trebuit să combată acest fenomen, neavând drept de inițiativă legislativă a propus sintagma „având efect suspensiv”. Acest amendament a fost susținut de comisia parlamentară și anume securitate națională, apărare și ordine publică a cărui președinte era Alexandru Stoianoglo, actualul procuror general. Mă refer la instituția CCCEC, așa cum se numea în anii de referință (…).

În cadrul audierilor cu reprezentanții serviciului, noi le-am prezentat acest detaliu CNA-ului și ei s-au arătat extrem de surprinși. Ulterior, comisia a solicitat de la CNA și de la Direcția generală juridică a Parlamentului suport în identificarea funcționarului care urma să prezinte amendamentul în cadrul Comisiei parlamentare sesizate în fond sau modalitatea prin care a fost recepționat amendamentul respectiv. De la CNA am aflat că toate materialele au fost nimicite, însă Direcția juridică a Parlamentului a prezentat din arhivă, o scrisoare înaintată președintelui Comisiei parlamentare, securitate națională prezidată în anii 2010-2014 de Alexandru Stoianoglo, cu semnătura funcționarului care era directorul instituției Viorel Chetraru”, a spus Grigoriu.

Pe 5 aprilie 2021, deputata Platformei Demnitate și Adevăr Inga Grigoriu a oferit noi detalii din dosarul spălării banilor investigat de Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat”. Acesta s-a referit la modul de interacțiune a Procuraturii Generale a R. Moldova cu Comisia parlamentară precum și despre alte circumstanțe noi apărute în procesul elucidării evenimentelor. 

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărâre a Parlamentului.

Din cadrul „Comisiei Laundromat” fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Ludmila Guzun, Vladimir Cebotari (membri).