Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Platforma DA critică instrucțiunile…

VIDEO Platforma DA critică instrucțiunile CNESP privind modul de redeschidere a grădinițelor din 1 septembrie

Membrii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr critică instrucțiunile Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) privind modul de redeschidere a grădinițelor din 1 septembrie. În opinia deputatei Stela Macari, autoritățile centrale au pus pe spinarea APL-urilor cheltuielile privind asigurarea instituțiilor preșcolare cu echipamentul sanitar necesar impus de către Comisie.

Pe parcursul acestei săptămâni de când au fost publicate instrucțiunile, noi am avut mai multe discuții cu reprezentanți ai APL-urilor și unii dintre ei ne-au comunicat că redeschiderea grădinițelor, chiar dacă în mod normal este de competența autorităţilor locale, este o sarcină mult mai dificilă în condiții de epidemie. Unele prevederi din instrucțiunile respective sunt practic imposibil de realizat: de exemplu asigurarea fiecărei instituții cu un asistent medical. Problema este că în unele grădiniţe lucrătorul medical lipseşte cu desăvârșire, iar în altele, inclusiv în cele mari cu peste 100 de copii, asistentul medical este angajat pe jumătate de zi. Lipsa asistentului medical nu este însă singura problemă, se impun foarte multe cerinţe şi necesităţi pentru care autorităţile publice locale nu pot să asigure acoperire financiară, de exemplu, să cumpere câte un set de lenjerie de pat în plus și să dubleze cantitatea de veselă. Unele grădinițe din localitățile rurale cu chiu cu vai reușesc să adune un singur set de veselă, iar acum le se impun două. E nevoie de termometre, lămpi bacteriologice, dezinfectanți, viziere. Toate acestea sunt foarte scumpe”, a declarat parlamentara în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit Stelei Macari, Ministerul Finanţelor deocamdată nu a dat curs propunerilor primarilor de a realoca pentru noile măsuri sanitare banii economisiți pentru alimentaţia copiilor în lunile în care grădinițele au fost închise și nu au fost identificate resursele financiare din care primăriile vor achiziționa toate echipamentele enumerate în acel raport al ANSP.

În opinia deputatei, decizia autorităților ca frecventarea de către copii a instituțiilor timpurii să poată fi eșalonată pe ture, pe parcursul zilei, va „încuraja corupția prin care deja sunt vestite mai multe grădinițe din municipiul Chișinău”.

Reeșind din cele spuse, Platforma DA consideră imperios să insiste în continuare pe adoptarea inițiațivei legislative propuse de deputatul Liviu Vovc privind alocarea indemnizației pentru carantină unuia din părinții care au copii în vârstă de până la 10 ani, în cazul în care, ca urmare a situației epidemiologice, este sistată activitatea instituțiilor de învățământ și este necesară îngrijirea și supravegherea copiilor și revizuirea unor prevederi incluse în Anexele 7 si 8 ale Hotărârii nr. 21 din 24 iulie 2020, cele mai importante fiind povara financiara suplimentara pasată catre APL și trierea copiilor ce va încuraja corupția”, a precizat Macari.

Aliona Doroș, consilieră municipală, președinta Organizației de Femei a Platformei DA, a declarat că a creat o platformă de comunicare pe rețelele de socializare cu titlul „Copilărie În Pandemie” privind subiectul redeschiderii grădinițelor și a instrucțiunilor guvernării în acest sens.

Pe 28 iulie, Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor începând cu data de 1 septembrie. Documentul prevede norme obligatorii, pe care fondatorii, autoritățile publice locale (APL) sau privați, directorii instituțiilor care oferă servicii de educație timpurie, cadrele didactice și personalul, precum și părinții/ reprezentanții legali ai copiilor urmează să le implementeze.

Școlile și grădinițele din R. Moldova au fost închise în data de 11 martie din cauza riscului de răspândire a noului virus. CNESP a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică până la 31 august.