Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ PDM: Autoritatea Națională de…

VIDEO PDM: Autoritatea Națională de Integritate este folosită drept bâtă politică de Dodon și Șor. Reacția instituției

Partidul Democrat din Moldova(PDM) a înregistrat un proiect de lege care să-i apere pe primari, directori de școală, dar și directorii centrelor medicale de controalele Autorității Naționale de Integritate(ANI). Anunțul a fost făcut de liderul PDM, Pavel Filip. Acesta acuză că instituția că este folosită de „alianța Dodon-Șor” drept bâtă politică, împotriva tuturor celor care au avut demnitatea să nu cedeze presiunilor lor în campanie.

Dodon și Șor folosesc Autoritatea Națională de Integritate drept bâtă politică, împotriva tuturor celor care au avut demnitatea să nu cedeze presiunilor lor în campanie și au stat cu capul sus, refuzând să-i slujească și să le satisfacă poftele politice. ANI-ul terorizează primarii, directorii de școală, directorii de grădinițe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi. După aceasta, kuliokul și borsetca umblă prin teritoriu și încearcă să îi șantajeze sau să îi mituiască pe oamenii corecți să părăsească Partidul Democrat din Moldova.

Noi, la Partidul Democrat, considerăm că oamenii corecți care își fac bine meseria trebuie apărați de bâta politică a lui Dodon și Șor. Și noi ne vom apăra primarii, aleșii locali, dar și toți membrii noștri de aceste abuzuri” a declarat Filip.

În acest sens, Filip susține că PDM a înregistrat astăzi un proiect de lege prin care:

1. Să se stabiliească un termen de 2 ani de la încheierea activității administrative, în care poate fi inițiat un control, cu câteva excepții: pentru procurori, judecători, deputați, miniștri, prim-miniștri, președinți, să nu existe termen de prescripție. „Adică, pentru corupția mare, controale să poată fi inițiate oricând, nu așa cum au schimbat socialiștii, timp de 1 an. În schimb, pentru primari, consilieri locali, directori de școală, de grădinițe, de centre medicale, doar timp de 2 ani.”

2. Obligăm ANI ca cel puțin jumătate din controale să le facă la judecători și procurori.

3. Totodată, PDM cere ca ANI să facă o verificare prealabilă înainte de iniția controlul. „Asta va obliga instituția să caute probe și să documenteze cazul mai bine, comparativ cu situația de acum, când un simplu telefon de la PSRM e suficient ca să fie inițiat controlul.

4. Prin proiectul PDM se oferă celor investigați posibilitatea de a contesta în instanță procesul verbal de inițiere a controlului. „Astăzi toți sunt lăsați fără apărare, iar deciziile ANI, care este folosită în scop politic, nu pot fi contestate„.

Reacția ANI nu a întărziat să apară. Instituția reiterează că, toate procedurile de control sunt inițiate în baza pețițiilor din partea persoanelor fizice sau juridice, a sesizărilor din oficiu din investigatiile jurnalistice sau în rezultatul verificărilor ordinare a declarațiilor de avere și interese personale.

Potrivit ANI, inspectorii de integritate sunt cei care i-au decizii, in mod independent, după o analiză amănunțită a informațiilor despre subiecții vizați, și decid inițierea sau nu a unui control, doar dacă există bănuieli rezonabile în privința acestora.

„Rugăm insistent actorii politici, care au și calitatea de subiecți ai declarării, să nu implice instituția noastră în acțiuni de imagine sau răfuieli politice.ANI își desfășoară activitatea în limitele prevăzute de legislație și examinează toate informațiile expediate în atenția noastră, conform Codului Administrativ al Republicii Moldova.

Înțelegem supărările unor demnitari, mulți dintre care se regăsesc în proceduri de control, de aceea, calificăm aceste declarații că fiind o nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate și implicit a independenței instituției noastre”, susțin reprezentanții ANI.

ULTIMA ORĂ! CC a suspendat legea elaborată de majoritatea neformală cu privire la modificarea legii Autorității Naționale de Integritate