Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Pavel Filip cere președintei…

VIDEO Pavel Filip cere președintei consultări: „Suntem datori să le spunem oamenilor ce îi așteaptă”

Partidul Democrat din Moldova (PDM) susține că președinta Maia Sandu și fracțiunile parlamentare trebuie să inițieze cât mai curând consultări. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat marți neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Liderul PDM, Pavel Filip, a declarat în cadrul unui briefing de presă că situația epidemiologică din R. Moldova continuă să fie alarmantă și că această criză poate fi depășită doar prin consultări și dialog.

„30-40% dintre cei testați sunt infectați, paturi în spitale nu mai sunt. Între timp, veniturile la buget rămân sub nivelul anilor precedenți, deficitul bugetar a atins în decembrie un nivel maxim istoric – 10 mlrd lei. Datoria de stat a ajuns și ea la un maxim istoric de 68 mlrd lei. Investițiile străine au scăzut de 20 ori. Toate ramurile economiei scad. Producția agricolă a scăzut cu 25%, cea industrială cu 6%, transportul de pasageri a scăzut cu 50%, industria de turism a avut de 4 ori mai puțini turiști în 2020. În spatele acestor cifre sunt oameni, oameni care vor să știe ce îi așteaptă în continuare. Oameni care vor să știe ce va fi”, a spus Filip.

Liderul PDM susține că dacă nu se vor iniția consultări imediate, situația din R. Moldova se va înrăutăți. Totodată, Filip a precizat că PDM nu va purta discuții nici într-un caz cu grupul Șor și transfugii”.

„Soluțiile de ieșire din criza în care ne aflăm nu sunt anticipate sau referendum. Singura soluție sunt consultările cu fracțiunile inițiate de Președinție. Fără consultări riscăm să conservăm situația incertă și, poate chiar mai rău, s-o înrăutățim”, a conchis Filip.

Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Decizia CC a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Aceștia au cerut să fie interpretat dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.