Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Șor din nou…

sondaj Șor din nou primul pe listă. Va fi Parlamentul mai curat?

În 2019, penalul Ilan Șor, condamnat în 2017 la 7 ani și 6 luni pentru implicare în furtul miliardului, ajunge deputat. Evadează, însă, alături de V. Plahotniuc, fiind dat în căutare internațională. În 2020 și 2021, alți 4 deputați ai Partidului Șor – Marina Tauber, Reghina Apostolova, Petru Jardan și Denis Ulanov sunt reținuți sub aceeași acuzație de escrocherii și implicare în frauda bancară, dar în scurt timp sunt eliberați. Deși în martie, curent, deputatul Octavian Țîcu, iar ulterior și PPDA au cerut scoaterea Partidului Șor în afara legii, calificându-l drept „grup infracțional organizat”, CEC a aprobat lista candidaților pentru anticipatele din 11 iulie.

Ion Iovcev, director, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol

Dacă vom avea un Parlament mai curat? Dar cum ar putea hoții și escrocii să facă legi drepte pentru lume și să nu fure, dacă ei din asta trăiesc? Nu poate fi curat un Parlament cu alde Șor, Dodon, Voronin, Greceanîi, Sîrbu… „Au furat, dar ne dau și nouă”, se mângâie unii… Nu, cei care fură, locul lor e în pușcărie, nu în Parlament. Sper, doresc o mare schimbare după 11 iulie, dar pentru asta trebuie să răsturnăm, cu votul nostru, acest Parlament de hoți și de tâlhari și să punem unul mai curat. Sper ca lumea să nu mai voteze oricum sau pentru o „tușoncă” ori pentru 100 de lei de la Șor și Dodon, iar după 11 iulie, un mare Sobor de preoți să sfințească clădirea Parlamentului, ca să se curăţe de duhurile rele.

Cornelia Cozonac, directoare CIJM

Alegătorul decide pe cine vrea în Parlament. Cu părere de rău, de la un scrutin la altul, constatăm că alegătorul, care se plânge mereu de corupții de la putere, ajunge să le dea din nou bilet în Legislativ. E un paradox… Despre corupți și lupta cu corupția se vorbește mult, dar lucrurile nu se schimbă de ani buni. De aceea, este greu să explicăm raționamentele din care oamenii reies în deciziile lor. Mă tem că penalul Șor va intra și în noua garnitură legislativă, pentru că multă lume își duce traiul în sărăcie și se mulțumește cu te miri ce pomeni electorale, cu un teren de joacă, cu câțiva metri de asfalt, iluminare… Oamenii nu analizează că toate astea sunt din bani furați tot de la ei… Voturile în alegeri costă scump. Altfel ei nu le-ar cumpăra. Fiecare vot poate schimba lucrurile în bine sau în rău. Depinde cum votezi… Cei care au fost votați și nu au făcut treabă, nu mai trebuie votați.

Lilian Carp, deputat

Alegerile din 11 iulie le oferă cetățenilor posibilitatea să voteze o altfel de componență a Legislativului, fără personaje implicate în scheme de corupție. Sondajele arată ca avem șansa ca o parte dintre ei să nu se regăsească în viitorul Parlament, iar partidul Șor se află la limita pragului electoral. Dacă se va reuși o campanie bună de informare, posibil ca și acest partid să rămână în afara pragului electoral. E foarte important ca pe 11 iulie să obținem o majoritate parlamentară care să realizeze reforma în justiție, iar legea să fie pusă în capul mesei. In prezent vedem judecători, care trebuie să-l judece pe Sor, cum iau pungi pe la benzinării… Depinde de noi cum va arăta viitorul Parlament.

Alexandru Arseni, doctor în drept

Faptul că Partidul Șor a ajuns din nou pe lista concurenților electorali, cu Șor primul pe listă, e grav. Explicația? Nu funcționează legile. CEC trebuia să intervină prima. Codul Electoral stabilește foarte clar că persoanele care nu întrunesc condițiile de integritate nu pot fi admise în campanie, mai ales că aici vorbim de un partid și despre liderul acestui partid, aflat sub cercetare penală și în căutare internațională. CEC e obligat – și mai e timp până pe 11 iulie – să examineze listele și să pună problema excluderii unui concurent din campanie, dacă sunt constate abateri de la lege. Altfel intrăm în conflict cu legea, inclusiv art. 21 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, care spune că alegerile trebuie să fie oneste.

Valeriu Dulgheru, profesor universitar, doctor

Această făcătură, care doar partid nu e, s-a pus în afara legii prin toate acțiunile sale: furtul miliardului, spălări de bani, concesionarea aeroportului, coruperea masivă a electoratului. Este absolut clar că trebuie interzis. Dar cine să-l interzică? Dați să alegem un Parlament cu o majoritate euro-unionistă și atunci o să le cerem să-l scoată în afara legii. Doar așa.

Pentru conformitate, P.G.