Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Site-ul Parlamentului European, atacat de…

Site-ul Parlamentului European, atacat de un grup de hackeri după ce instituția a declarat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”

Foto: realitatea.net

Site-ul Parlamentului European (PE) a fost atacat miercuri, 23 noiembrie, de un grup de hackeri ruși. Un anunț în acest sens a fost făcut de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, care a menționat faptul că atacul cibernetic vine la scurt timp după ce instituția a declarat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”.

„Parlamentul European a fost supus unui atac cibernetic sofisticat. Un grup pro-Kremlin și-a revendicat responsabilitatea. Experții noștri IT ripostează împotriva acestuia și ne protejează sistemele. Asta după ce am proclamat Rusia drept stat-sponsor al terorismului”, a declarat Metsola pe Twitter.

În urma „atrocităților comise de regimul lui Vladimir Putin” împotriva civililor ucraineni, eurodeputații au recunoscut miercuri, 23 noiembrie, Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”. Totodată, eurodeputații au solicitat Consiliului European să includă organizația paramilitară rusă „Grupul Wagner”, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut și sub numele de „Kadîroviți”, precum și alte grupări armate, miliții și interpuși finanțați de Rusia, pe lista UE a teroriștilor.

Miercuri, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la ultimele evoluții din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Eurodeputații subliniază că „atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război“. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul și „recurge la mijloace teroriste”.

Este necesar un cadru juridic al UE

Întrucât în prezent UE nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia.

Creșterea izolării Rusiei și finalizarea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni UE

Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Rezoluția a fost adoptată cu 494  voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri.