Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacțiile politicienilor după declarația ambasadorului…

Reacțiile politicienilor după declarația ambasadorului SUA care a spus că „Moldova nu este România”

„Moldova trebuie să rămână un stat independent. Unirea cu România, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune, aici, în Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici este cooperarea dintre clasa politică și oameni pentru ca ei toți să contribuie la o Moldova mai bună…. Moldova nu este România. Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care faptul că este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central…”. Sunt declarațiile lui James Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova, oferită pentru postul public de televiziune, Moldova 1, care a stârnit un val de reacții printre politicienii de la Chișinău, dar și din România.

Unii l-au criticat, în timp ce Igor Dodon, liderul PSRM, a apreciat declarația ambasadorului.

Mihai Ghimpu, președinte PL: „Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret de declarațiile făcute de Excelența Sa, Domnul Ambasador al SUA în Republica Moldova, în care vorbea despre relațiile dintre cele două maluri ale Prutului în felul următor: „alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere, care va face lucrurile mai bune aici în Moldova… Moldova nu este România”. În legătură cu aceste declarații, mă văd nevoit să fac următoatele precizări.  Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care, nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam. În calitate de fost președinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu președintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toată tăria, că R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin București! Declarațiile domnului ambasador sunt și mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume. În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară”.

Maria Ciobanu, deputat PLDM: „Domnule ambasador, Excelența Voastră, Moldova este România! Aveți nevoie de câteva ore, jertfiți-le, Vă rog, pentru a Vă documenta… Prin afirmația Dvs, precum că Moldova nu este România, ați ofensat impardonabil un neam, cel românesc, o fărâmă de țară, ruptă cu sila din trupul României și așezată, vorba bătrânului cronicar, „în calea tuturor relelor.”

Ion Sturza, ex-premier:Stimate ES ambasadorul SUA James Pettit, este prea de tot… Sunt șocat. După ce ne-ați „stabilizat”, aruncându-ne în brațele oligarhiei corupte, ne dați și lecții de identitate?! Așa ceva și-au permis doar „prietenii” din est. Lăsați-ne pe noi, cetățenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintașii noștri au luptat și au fost duși în Gulag. Dacă doriți o cortină de fier între Moldova și România, puteți să o faceți din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în „țarcul independenței” de la Chișinău. Așa o „zonă verde” de stabilitate. Ca în „democrațiile” din Africa și America Latină. E lăudabil că ne învățați limba, dar studiați și istoria noastră. După mai vorbim. Vă invit la dezbateri publice. Daca e poziția Departamentului de Stat, trebuie clarificat. Frustrant…”

Igor Dodon, președinte PSRM: „De ce o declaratie logica si corecta a unui ambasador occidental a trezit atitea reactii isterice in rindul politicienilor si comentatorilor pro-romani si unionisti? Ce trebuia sa spuna ambasadorul american sau alti ambasadori, ca Republica Moldova e pamant romanesc si parte a Romaniei? Unionistii de la noi au luat-o cu totul razna. Va amintesc ca Moldova e stat independent si suveran, membru ONU, recunoscut la nivel mondial.  Si as dori ca fiecare ambasador din tara noastra sa puncteze acest fapt in declaratiile sale, lucru apropo mentionat si acceptat si de ambasadorul Romaniei in Republica Moldova la intilnirea pe care am avut-o cu el. Daca am ajuns sa fim criticati pentru faptul ca ne consideram si ne declaram statul suveran, independent si separat de al altora, inseamna ca s-a ingrosat gluma cu unionismul la noi. Revin la teza ca unionismul trebuie interzis prin lege, fiindca provoaca distrugerea si disparitia statalitatii si identitatii moldovenesti. Unionismul e in afara si impotriva Constitutiei”

Traian Băsescu, ex-președintele României, președinte PMP: „Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei?  Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că:
– “Moldova nu este România”;
– „Moldova îşi are propria ei istorie”;
– „Alăturarea de României nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”;
– „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”;
– „Moldova, ţară multietnică”;
– „Transnistria trebuie să aibă un statut special”;
– Am aflat de la James Pettit că noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite. Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României. Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea. Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA.  Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront gosolan adus Istoriei României. O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie”