Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova va beneficia de…

R. Moldova va beneficia de un împrumut de 100 milioane de euro din partea BEI pentru continuarea proiectului „Moldova Drumuri III”

Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi țării noastre un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro pentru continuare a proiectului ”Moldova drumuri III”. Deputații au ratificat, la ședința din 29 decembrie, Contractul de finanțare între R. Moldova și BEI pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului menționat.

Potrivit Parlamentului, necesitatea acordării împrumutului de 100 de milioane de euro rezidă din contextul creșterii prețurilor la materialele de construcție, cauzate de criza regională existentă. Banii vor fi cheltuiți atât pentru finalizarea lucrărilor inițiate în cadrul proiectului, cât și pentru reparația și construcția unor rețele de drumuri naționale:

  • reabilitarea drumului R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul (km 82 – km 125);
  • M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului de ocolire al orașului Cimișlia (km 0 – km 7).

„Toate lucrările vor fi executate în baza studiilor de fezabilitate, care demonstrează eficiența economică a obiectivelor, precum și a documentației de proiect, elaborată în conformitate cu actele normative în domeniu”, anunță Parlament.

Contractul de finanțare dintre R. Moldova şi Banca Europeană de Investiții (BEI), de 100 de milioane de euro, pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova Drumuri III” a fost semnat, pe 15 decembrie, la Chișinău, de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi și ofițerul superior de credite din cadrul BEI, Stella Renița.

Zile trecute, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunțau că peste 250 de kilometri de drumuri naționale au fost reabilitate în acest an în R. Moldova, iar 43 de km au fost construiți din nou.

Potrivit MIDR, din contul investițiilor externe au fost reabilitate/construite 248 km de drumuri, iar din Fondul Rutier au fost finalizate lucrările de reabilitare/modernizare a 58,6 km de drumuri și 4 poduri.

Pentru anul viitor, R. Moldova are agreată o investiție de circa 600 milioane de euro pentru reabilitarea în continuare a drumurilor naționale prin intermediul Proiectelor  „Moldova drumuri III” și  „Moldova drumuri IV”, finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Programul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțat de Banca Mondială.

Din contul investițiilor externe vor fi reabilitate, în 2023, mai multe sectoare de drum cu o lungime totală de peste 328 de km, plus patru coridoare.