Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   FOTO/ În 2022, în R.…

FOTO În 2022, în R. Moldova au fost construite 43 de kilometri de drumuri noi: Peste 250 de km de drumuri au fost reparate – MIDR

Peste 300 kilometri de drumuri naționale au fost reabilitate în acest an în R. Moldova, dintre care 43 de km reprezintă drumuri noi construite, anunță reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Astfel, potrivit MIDR, din contul investițiilor externe au fost reabilitate/construite 248 km de drumuri, iar din Fondul Rutier au fost finalizate lucrările de reabilitare/modernizare a 58,6 km de drumuri și 4 poduri.

Potrivit raportului prezentat Consiliului fondului rutier de Administrația de Stat a Drumurilor, până la începutul lunii decembrie, au fost asimilate 76,1% din banii alocați în cadrul Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2022, al cărui volum a constituit 1 810 899,9 mii lei.

Potrivit Guvernului, se preconizează ca până la sfârșitul anului 2022 asimilarea să fie de circa 90%, dat fiind faptul că urmează să fie recepționate lucrările realizate în lunile noiembrie-decembrie. MIDR menționează că în prezent continuă lucrările de reabilitare/construcție pe mai multe sectoare de drum cu o lungime totală de aproape 169 de kilometri.

De asemenea, în 2022 a fost reabilitat podul transfrontalier Giugiulești (MD) – Galați (RO), iar în preajma localităților Leova (MD) – Bumbăta (RO) se construiește un pod flotant (de pontoane). De asemenea, a fost semnat un Acord pentru construcția unui pod transfrontalier cu patru benzi între localitățile Ungheni (MD) – Ungheni (RO).

Primul pod cu patru benzi între România și R. Moldova. Autoritățile de la București anunță despre aprobarea unei finanțări de 16,5 milioane de euro pentru construcția unui pod peste Prut, la Ungheni

Pentru anul viitor, R. Moldova are agreată o investiție de circa 600 milioane de euro pentru reabilitarea în continuare a drumurilor naționale prin intermediul Proiectelor  „Moldova drumuri III” și  „Moldova drumuri IV”, finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Programul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțat de Banca Mondială.

Pe parcursul anului curent, potrivit MIDR, au fost semnate:

  • Contractul de finanțare dintre R Moldova și BEI pentru realizarea proiectului „Moldova drumuri IV”, în valoare de 150 milioane euro.
  • Acordul de modificare nr. 3 la Acordul de împrumut dintre R. Moldova şi BERD privind realizarea lucrărilor de construcție şi reabilitare a drumurilor în R. Moldova (din 28 iunie 2013), care prevede majorarea cu 100 milioane euro a sumei alocate inițial.
  • Contractul de finanțare între R. Moldova şi BEI pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III”, în valoare de 100 milioane Euro.

Ministerul Infrastructurii menționează că la începutul anului 2023 urmează a fi semnat Acordul de împrumut dintre R. Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție, pentru realizarea proiectului „Moldova drumuri IV”, în valoare de 150 milioane euro, precum și Acordul de finanțare pentru continuarea proiectului de îmbunătățire a drumurilor locale în valoare de 100 milioane euro.

Din contul investițiilor externe vor fi reabilitate, în 2023, mai multe sectoare de drum cu o lungime totală de peste 328 de km, plus patru coridoare.

Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR
Sursa foto: MIDR