Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „PSRM nu are nimic comun”.…

„PSRM nu are nimic comun”. Întrebările membrilor CEC despre înaintarea candidatului Dodon: „Nu se vede asta ca o mușamalizare?”

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, insistă că Igor Dodon a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie de un grup de cetățeni, iar „partidul nu are nimic comun cu acesta”.

Înainte de a vota pentru înregistrarea grupului de inițiativă, în cadrul ședinței din 11 septembrie, membrii CEC au solicitat mai multe precizări privind înaintarea lui Dodon.

Vladimir Șarban: Dodon s-a autodesemnat sau este desemnat de către grupul de cetățeni sau de către partid?

Vlad Batrîncea: A fost desemnat de un grup de inițiativă compus de 100 de cetățeni ai R. Moldova, este candidat independent.

Dumitru Pavel: De ce a fost necesară inițierea acestei proceduri prin intermediul grupului de cetățeni care, de fapt, sunt membri ai unui partid? Nu se vede asta ca o mușamalizare a intenției partidului? Nu vor fi induși în eroare…?

Vlad Batrîncea: V-aș ruga frumos să nu lipsim cei 100 de colegi de calitatea lor de a fi cetățenii R. Moldova. Particip și eu, în calitatea mea de cetățean. Partidul nu are nimic comun cu organziarea acestui grup de inițiativă. Absoluta majoritate a lor nu sunt membri ai Partidului Socialiștilor.

În total, până acum, au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale.

Astăzi, 11 septembrie, este ultima zi de depunere a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă.

Trei pretendenți la fotoliul de șef de stat au adus numărul necesar de semnături: Andrei Năstase, Renato Usatîi și Andrian Candu.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.