Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Procuratura Anticorupție despre incidentul în…

Procuratura Anticorupție despre incidentul în care a fost implicată mama fostului șef de stat Igor Dodon: „Persoanele citate la PA nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament”

Procuratura Anticorupție (PA) a venit joi, 11 august, cu o reacție după ce mama fostului șef de stat Igor Dodon, Galina Dodon, care a fost citată de către procurori miercuri, 10 august, pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară, a fost huiduită în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție.

În privința incidentului care s-a produs la intrarea și în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție (CNA), Procuratura Anticorupție afirmă că „își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament”.

„Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal”, potrivit PA.

Totodată, instituția susține că nu are competențe și „posibilitate de a gestiona careva incidente de genul celor de ieri”, având în vedere faptul că, Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care „nu ar prevedea modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție”.

„Norma procesual penală stabilește expres obligativitatea procurorului de a comunica părților imediat, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare a raportului de expertiză, acțiuni care au fost respectate și în acest caz”, notează Procuratura.

Galina Dodon, mama fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a fost citată la Procuratura Anticorupție (PA), miercuri, 10 august, pentru a i se aduce la cunoştinţă „rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia”, în timpul perchezițiilor de la sfârșitul lunii mai în dosarul în care este vizat fiul acesteia.

Totodată, pe 27 iulie curent, Galina Dodon, mama socialistului Igor Dodon, a fost citată la Procuratura Anticorupție pentru „a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Într-o reacție pe Facebook, socialistul Dodon a scris că munițiile despre care anunță procurorii ar fi de fapt „câteva cartușe de vânătoare”.

„Cele câteva cartușe de vânătoare, găsite într-o casă unde există de decenii tradiția de vânători la soț și la feciori, sunt un motiv de a purta o femeie în etate prin procuraturi?”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Anterior, Procuratura Generală anunța că, „în rezultatul perchezițiilor la domiciliului mamei ex-președintelui au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689 600,00 lei; 17 005,00 euro și 1000,00 dolari SUA, proveniența cărora urmează a fi cercetată. Suma de 17 005,00 euro, depistată la domiciliul mamei învinuitului, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla unui partid politic, la care a avut apartenență fostul președinte de stat”.

Îmbogățire ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.

Pe 9 august, Procuratura Generală a anunțat că a finisat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”.

Responsabilii de la PG anunță că învinuitul și apărătorii săi s-au prezentat în fața procurorilor din cadrul Procuraturii Generale, unde au fost informați în modul prevăzut de lege despre finisarea acțiunilor de urmărire penală.

Socialistul Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.

Ulterior, procurorii au declarat că unele din rudele fostului șef de stat sunt cercetate pentru complicitate la comiterea infracțiunii de îmbogățire ilicită. În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul acestor persoane, conform PG, au fost depistate și ridicate bunuri, bani și documente care ar fi fost utilizate la comiterea infracțiunii sau rezultate din aceste fapte.

Pe 16 iunie, Galina Dodon, soția fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, Igor Dodon, și are interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

Potrivit procurorei Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), în cadrul audierilor în calitate de învinuită, Galina Dodon, nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate, refuzând să facă careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat.

În prezent, fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliu. 

(Video) Toți oamenii președintelui