Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Klaus Iohannis, despre amenințările…

Președintele Klaus Iohannis, despre amenințările la adresa R. Moldova: „România este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu”

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 22 februarie, după Summitul B9 de la Varșovia, că „România este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu”, în contextul războiului din regiune. Cât despre încercările continue ale Rusiei de destabilizare a situației din R. Moldova, Iohannis spune că „nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanța atacurilor informaționale”.

„Rusia a purtat permanent în ultimii ani un așa-numit război hibrid, asta însemnând și forță militară, dar și dezinformare. Și aceste lucruri le cunoaștem. Știm că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil și instabilitate în Moldova și în politica moldoveană. Nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. Oamenii din Moldova se simt amenințați, se simt în nesiguranță dacă află despre astfel de intenții”, a declarat președintele României.

Liderul de la București crede că după anularea decretului privind politica externă a Federației Ruse semnat, acum 11 ani, de Vladimir Putin, pentru R. Moldova și România „este important cum se va poziționa Rusia” și ce va cuprinde noul document de politică externă rusă.

„Acest decret care a fost anulat nu se referea numai la Moldova și Chișinău, este un decret mai amplu, care se referă la politica externă rusă. Decretul a fost anulat, urmând cât de curând – e vorba, probabil, de câteva zile – să apară noul decret care descrie politica externă în acest domeniu și vom vedea ce va cuprinde acel nou document. Este important și pentru cetățenii din Moldova, dar și pentru noi cum se va poziționa și oficial Rusia în aceste chestiuni”, susține președintele României.

Klaus Iohannis mai spune că țara sa este pregătită să sprijine R. Moldova „în orice scenariu” și că deja suntem ajutați cu electricitate, gaz și altele.

„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice – repet – în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde, evident, de evoluția situației geopolitice. În momentul acesta, știți foarte bine că îi sprijinim cu electricitate, gaz, și așa mai departe, îi ajutăm să-și reformeze instituțiile, dar suntem dispuși și eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe, dacă situația o va impune”, a declarat președintele României pe 22 februarie, la Varșovia, Republica Polonă, după participarea la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9).

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, va efectua o vizită de lucru în România, la invitația liderului de la București. Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi joi, 23 februarie, la Palatul Cotroceni, pe președinta Sandu.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București, „consultările politice ale președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru R. Moldova și pentru reziliența sa”.

Casa Albă a anunțat marți seară, 21 februarie, că președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit la Varșovia, cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu, Joe Biden „a reafirmat sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială” a țării noastre.

Președintele american a subliniat, de asemenea, asistența oferită de Statele Unite pentru a ajuta R. Moldova „să-și consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda sa de reformă democratică și securitatea energetică”.

Casa Albă anunță că Joe Biden s-a întâlnit la Varșovia cu Maia Sandu: „Președintele Biden a reafirmat sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”