Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu va participa…

Președinta Maia Sandu va participa la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, care reunește șefii de state și de guverne în sprijinul Ucrainei și al valorilor europene

Sursa: coe.int

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, participă, în perioada 16-17 mai, la cel de-al patrulea summit al Consiliului Europei (CoE) al șefilor de state și de guverne, care reunește liderii în sprijinul Ucrainei și al valorilor europene.

În marja celui de-al patrulea summit al CoE, convocat la Reykjavik, Islanda, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale cu șefi de state și de guverne pentru „a avansa agenda europeană a R. Moldova”, potrivit unui comunicat al Președinției.

„Cel de-al treilea Summit a avut loc la Varșovia în mai 2005, atunci când liderii celor 46 de state membre au redefinit prioritățile organizației pentru următorii ani”, menționează instituția prezidențială.

Președinția islandeză a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei găzduiește un summit al șefilor de stat și de guvern din cele 46 de state membre ale organizației, pe 16 și 17 mai, la Reykjavik. Acesta este al 4-lea Summit al Consiliului Europei de la crearea sa în 1949.

„Summitul va reprezenta o oportunitate istorică pentru liderii europeni de a-și reafirma angajamentul comun față de valorile fundamentale ale Consiliului Europei și de a-și reorienta misiunea în lumina noilor amenințări la adresa drepturilor omului și a democrației și de a sprijini în continuare Ucraina prin măsuri concrete care să contribuie la realizarea justiției pentru victimele agresiunii ruse”, se arată pe pagina web a instituției europene.

Se așteaptă, de asemenea, că summitul va stimula inițiativele de abordare a provocărilor emergente pentru democrație și drepturile omului, inclusiv pentru mediul și inteligența artificială. La finalul întrevederii, Islanda va preda Letoniei Președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Sesiunea de deschidere (marți, 16 mai), dezbaterea generală și sesiunea de închidere (miercuri, 17 mai) și conferința de presă vor fi transmise în direct.