Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu, liderul străin…

Președinta Maia Sandu, liderul străin în care românii declară că au cea mai mare încredere: Macron este pe locul doi, iar Zelensky pe locul trei – Sondaj Avangarde

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se plasează în topul politicienilor străini despre care românii declară că au cea mai mare încredere, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde, potrivit G4Media.ro. Potrivit sondajului, în general numărul celor care spun că nu au încredere în diverși lideri străini e mai mare decât cel care declară că au încredere.

Astfel, președinta țării noastre, Maia Sandu, se bucură de încrederea a 38% dintre cei intervievați, în timp ce 40% declară că nu au încredere. Sandu este urmată de președintele Franței, Emmanuel Macron: 29% dintre românii intervievați declară că au încredere în el, iar 50% – nu au încredere. Pe locul trei este președintele Ucrainei Volodimir Zelensky – 25% au încredere în el, iar 52% – nu.

Pe ultimele locuri în topul încrederii se plasează președintele Serbiei Alexandr Vucici, premierul olandez, Mark Rutte și președintele Rusiei, Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

De asemenea, potrivit sondajului realizat de Avangarde, R. Moldova este pe primul loc în lista de prieteni a României. 62% dintre românii intervievați cred că R. Moldova este un „stat prieten”. Pe locul doi în lista de prieteni, potrivit celor intervievați, este Spania, Italia și SUA. Pe ultimul locuri în topul prieteniei se plasează Rusia.

Același sondaj mai arată că 48% dintre cei intervievați cred că Ucraina ar trebui să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, iar 28% spun că ar trebui să lupte până la capăt. Pentru 43%, victoria Ucrainei înseamnă recuperarea teritoriilor așa cum erau înainte de invazia din 24 februarie. Pentru 32% înseamnă recuperarea teritoriilor, inclusiv Crimeea, menționează sursa citată.

La întrebarea „Dumneavoastră personal considerați că Ucraina ar trebui să intre rapid în NATO?”, 16% cred că nu, 35% – da, iar 41% declară că nu pot aprecia. La întrebarea „Dumneavoastră personal considerați că Ucraina ar trebui să intre rapid în UE?”, 28% răspund cu „da”, 23% – „nu”, iar 40% nu pot aprecia.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 24 – 31 octombrie 2022. Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (telefonic) și are o marjă de eroare de 3%.