Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Petiție online: Se cere excluderea…

Petiție online: Se cere excluderea lui Igor Dodon din alegerile prezidențiale

Internauții au lansat o petiție online în care cer excluderea candidatului susținut public de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, din turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Autorii petiției cer Comisiei Electorale Centrale (CEC) să-l excludă pe Dodon din campanie, din motiv că ar fi efectuat mai multe încălcări electorale, prin răspândirea de informații false și atacuri la persoană asupra contracandidatei sale, Maia Sandu, iar miercuri, 11 noiembrie, s-ar fi depistat că acesta ar fi făcut abuz de putere, tipărind ziare electorale ale candidatului independent Igor Dodon la editura de stat „Universul”.

„Cerem CEC-lui să excludă candidatul independent din turul doi al scrutinului prezidențial din Republica Moldova, din motiv că a făcut multe încălcări electorale, prin răspândirea falsurilor și atacurile la persoană asupra contracandidatului. Și la 11 noiembrie 2020, s-a depistat că Igor Dodon a făcut abuz de putere, tipărind ziarele electorale ale candidatului Igor Dodon la editura de stat „Universul””, se arată în petiție.

De menționat că petițiile nu au nicio însemnătate juridică.

Miercuri, 11 noiembrie, deputatul PAS Oazu Nantoi și activistul unionist Vlad Bilețchi au depistat mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon în apropiere de editura „Universul”, care este însă o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. 

Ulterior, la fața locului au venit mai mulți deputați ai opoziției care după 2 ore au reușit să intre în interiorul tipografiei unde au fost depistați mai mulți paleți plini cu ziarele electorale. Legislatorii spun că e vorba despre mai multe ilegalități și au chemat poliția la fața locului.

Întreg tirajul a fost urcat în mai multe mașini ale poliției.

Un grup de deputați socialiști au venit și ei la tipografie, în frunte cu șeful staff-ului de campanie a lui Igor Dodon. Vlad Bătrîncea susține că aleșii poporului și activiștii civici vor răspunde conform legii pentru blocarea tipăririi ziarelor.

De cealaltă parte, reprezentanții lui Dodon spun că este vorba despre o acțiune ilegală de blocare a materialelor cu caracter electoral, organizată de către reprezentanții oponentului și au sesizat observatorii naționali și internaționali.

De menționat că joi, 12 noiembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus la CEC o cerere privind excluderea lui Igor Dodon din alegerile prezidențiale.

Renato Usatîi acuză că Igor Dodon ar fi tipărit peste 2 milioane de ziare, iar cheltuielile pentru aceste servicii nu au fost incluse în rapoartele financiare depuse la CEC, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

Miercuri, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală (CEC), Olesea Stamate, a expediat o sesizare în adresa Comisiei, solicitând sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.