Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oleg Serebrian, despre negocierile cu…

Oleg Serebrian, despre negocierile cu Tiraspolul privind livrările de energie electrică: „Trebuie să recunosc că așteptările noastre sunt moderate”

Așteptările Chișinăului în legătură cu o posibilă înțelegere cu Tiraspolul privind achiziționarea de energie electrică produsă în stânga Nistrului sunt „moderate”, susține vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, după negocierile dintre reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană care au avut loc vineri, 2 noiembrie, la sediul misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Potrivit vicepremierului, au fost discutate cinci scenarii posibile de livrare a energiei electrice, propuse de malul drept.

„Chișinăul a venit cu câteva variante privind posibilitatea producerii unui volum cât mai mare cu putință de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept. Am menționat, desigur, că elementul cel mai important pentru noi este un preț cât mai mic, în măsură să protejeze cetățenii, dar și întreprinderile noastre, de facturi prea grele. De asemenea, un punct important îl reprezintă stabilitatea rețelelor noastre energetice. În contextul războiului din Ucraina, suntem, așa cum ați văzut recent, foarte vulnerabili. Rețelele electrice nu pot fi supuse unor șocuri repetate, prea puternice, gradul de uzură al infrastructurii energetice de pe ambele maluri fiind, pe alocuri, destul de mari”, a afirmat Serebrian.

La discuție, din partea Chișinăului, în grupul de negociatori pe probleme energetice au participat reprezentanți ai conducerii Moldelectrica, Moldovagaz, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Cele discutate urmează a fi analizate, din mai multe aspecte, probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare. Totuși, trebuie să recunosc că așteptările noastre sunt moderate”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.

Au fost abordate și alte subiecte, printre care libera circulație și accesul liber al jurnaliștilor și reprezentanții societății civile și politice în regiune.

Totodată, a fost examinată și problemă importului de medicamente în regiunea transnistreană. „Am subliniat, foarte clar, că intenția noastră este crearea unui spațiu comun, apropierea celor două maluri, în toate domeniile, inclusiv în cel medical și farmaceutic, nu crearea unor spații legale paralele”.

„Au fost abordate și subiectul recentelor incidente de la Aeroportul din Chișinău. Am menționat faptul că negociatorul șef al Tiraspolului nu a notificat Chișinău, așa cum prevede mecanismul temporar de traversare a frontierei, introdus la 1 august, despre deplasarea domnului Vitali Ignatiev”, a menționat Serebrian.

La negocieri au fost prezenți și reprezentanții Ambasadelor SUA, Rusiei și Ucrainei, a delegației UE și a misiunii OSCE de la Chișinău, discuțiile fiind moderate pentru prima dată de noua șefă a misiunii, Kelly Keiderling.