Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Monica Macovei: Străduinţă maximă pentru…

Monica Macovei: Străduinţă maximă pentru parafarea Acordului de Asociere

427-MONICA-MACOVEI-ghimpeleMonica Macovei solicită Guvernului de la Chişinău eforturi maxime pentru a parafa Acordul de Asociere dintre UE şi R. Moldova înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care se va desfăşura în noiembrie 2013. Solicitarea a fost facută de către Monica Macovei, co-preşedinta Comitetului Parlamentar de Cooperare UE-Moldova (CPC), în cadrul conferinţei de presă care s-a desfăşurat la Parlamentul European pe 18 iunie, la finalul celei de-a 17-a reuniuni a CPC UE-Moldova.

Din componenţa delegaţiei Parlamentului R. Moldova au făcut parte deputaţii Gheorghe Braşovschi, Ghenadie Ciobanu, Alexandr Petkov, Nae-Simion Pleşca, Inna Şupac, Boris Vieru.

Noul co-preşedinte al CPC din partea Parlamentului R. Moldova, deputatul Ion Hadârcă, care este şi liderul aripii reformatoare a Partidului Liberal, a subliniat, la acelaşi eveniment, că după crearea noii coaliţii pro-europene de guvernare s-a instalat “un trend pozitiv”, care se datorează şi vizitei prim-ministrului Iurie Leanca la Bruxelles, dar şi consultărilor în cadrul PE cu participarea speakerului Legislativului, Igor Corman, şi a oficialilor europeni.

Deşi bagajele personale ale şefului delegaţiei de la Chişinău au rămas blocate “undeva prin aeroportul din Istanbul”, Ion Hadârcă susţine că bagajele necesare unui dialog Moldova-UE sunt în permanenţă prezente, arătându-se mulţumit de rezultatele reuniunii şi exprimându-şi speranţa că “starea de spirit pro-europeană” va fi fructificată prin parafarea cât mai curând a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Declaraţia finală, adoptată cu 11 voturi “pentru” şi 3 “contra”, conţine 45 de puncte, printre care şi recomandări ale CPC vizând relaţiile dintre R. Moldova şi UE, evoluţia situaţiei politice din R. Moldova, cooperarea regională şi recomandări privind regiunea transnistreană. Astfel, pe lângă numeroasele recomandări se numără şi chemarea la imparţialitate din partea partidelor politice în actul de funcţionare a instituţiilor statului. La capitolul media, comitetul incurajează în continuare eforturile în domeniul pluralismului mediatic şi cheamă la asigurarea “neutralităţii” televiziunii naţionale.

În plus, comitetul salută rolul pozitiv jucat de Consiliul de Presă în cazurile de atac asupra instituţiilor media. De asemenea, fiind informat despre decizia Curţii Constituţionale de la 5 iunie 2013 privind “neconstituţionalitatea legii care interzice folosirea simbolurilor comuniste”, comitetul pledează pentru reluarea consultărilor cu Comisia de la Veneţia în vederea pregătirii unei noi legi care ar viza «utilizarea simbolurilor în viaţa politică”. Regiunea transnistreană, la randul său, stârneşte ingrijorările comitetului, având în vedere “adoptarea unilaterală a legii privind frontiera de Stat de către “autorităţile din Transnistria”, ceea ce va crea noi obstacole în procesul de negociere “5+2”.

Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – R. Moldova reprezintă un for care exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre R. Moldova şi UE. Comitetul se reuneşte de două ori pe an, o dată la Bruxelles şi o dată la Chişinău. Comitetul respectiv emite declaraţii şi recomandări în conformitate cu articolul 89 al Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Anterior, delegaţia de la Chişinău era reprezentată de Corina Fusu, deputată a Partidului Liberal.

Ludmila Bulgar, Bruxelles