Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Marți este ultima zi când…

Marți este ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală

Comisia Electorală Centrală informează că mâine, 27 octombrie curent, este ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală, pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Conform prevederilor electorale, rezultatele sondajelor pot fi date publicității cel târziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. În perioada electorală, sondajele de opinie privind preferinţele politice ale alegătorilor pot fi efectuate numai cu condiţia înştiinţării prealabile a Comisiei.

Totodată, în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mijloacele de informare în masă materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenţii electorali pe parcursul zilei şi despre şansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent, dar susținut de PSRM. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Lista candidaților:

  1. Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
  2. Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
  3. Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
  4. Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
  5. Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
  6. Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
  8. Dorin Chirtoacă, Mișcăea Politică UNIREA.