Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Moțiunea de cenzură asupra…

LIVE Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost votată „pro” de doar 16 deputați

Sursa foto: Parlament/ flickr.com

UPDATE 02:08 A fost supus votului proiectul ce ține de moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului R. Moldova. 60 de deputați au votat contra, 16 pentru, iar 6 s-au abținut. Opoziția a cerut să se voteze repetat, dar președintele Parlamentului a refuzat.

UPDATE 00:36 Sesiunea de întrebări s-a încheiat. Deputații din opoziție trec la tribună.

Diana Caraman

UPDATE 00:26Niciodată, niciodată țara mea, țara dumneavoastră nu va mai putea fi șantajată”, a spus Dorin Recean la runda de întrebări, atunci când s-a abordat problema energetică și procurarea gazelor.

Între timp, examinarea moțiunii de cenzură inițiată de deputații BCS este în examinare deja de mai bine de 7 ore.

UPDATE 23:18 Dorin Recean a revenit la tribună. A început sesiunea de întrebări.

UPDATE 22:50 Ala Nemerenco, ministra Sănătății, vorbește acum de la tribună. După ce aceasta va prezenta raportul pe domeniul sănătății, prim-ministrul Dorin Recean va încheia prezentarea Guvernului, potrivit unui mesaj postat de purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă.

UPDATE 20:59 Ședința Parlamentului continuă și la această oră. De mai bine de 3 ore, miniștrii trec, rând pe rând, la tribună, unde prezintă raportul de activitate.

Deocamdată, și-au prezentat raportul miniștri precum Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Petru Rotaru, ministrul Finanțelor, Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției, și Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare.

În aceste momente, la tribună vorbește Iordanca-Rodica Iordanov , ministra Mediului.

UPDATE 16:25 Premierul Dorin Recean despre Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, inițiată de către BCS: „O necesitate de show electoral, nu moțiune”.

Prima oară nu suntem la cheremul Kremlinului, avem rezerve de gaz până în primăvară, la prețuri mai mici decât ar putea să ofere Gazprom”, a declarat Dorin Recean.

Dorin Recean

UPDATE 16:00 După audierea comisiilor avizate, care au aprobat inițiativa Guvernului de modificare a legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale, în prima lectură, 60 de deputați au aprobat, 19 s-au declarat contra și 6 nu au votat.

UPDATE 15:40 Se dezbate proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale (îmbunătățiri la legea Magnitsky), prezentat de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

Inițiativa prevede ca mecanismul național de punere în aplicare a sancțiunilor internaționale, la care R. Moldova s-a aliniat, să fie eficientizat.

Proiectul reglementează un mecanism intern de aplicare la sancțiunilor internaționale, care permite confiscarea activelor, în caz de necesitate, de către o nouă autoritate anunțată la ședința Executivului, Consiliul interinstituțional de supervizare.

Parlamentarii dezbat necesitatea și obligațiile Consiliului interinstituțional de supervizare.

Deputații din opoziție nu susțin proiectul de la tribuna centrală: „Jos PAS!”,

Compromite reforma justiției”, crede deputatul Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului și președintele fracțiunii BCS.

Veronica Mihailov-Moraru

UPDATE 14:05 Parlamentarii s-au retras în pauză. Examinarea proiectelor va continua începând cu ora 14:45.

UPDATE 13:40 Parlamentul a votat în prima lectură inițiativa legislativă va reglementa digitalizarea buletinelor de identitate, a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare, precum și unele elemente privind generarea și utilizarea acestora.

UPDATE 13:20 Deputații au aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi, un proiect de lege care prevede instituirea, în cadrul juridic național, a unui mecanism de soluționare litigiilor dintre consumator și comerciant.

Proiectul de modificare a Legii privind protecția consumatorilor a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care va putea fi utilizat pentru orice sector de piață, cu excepția serviciilor de sănătate și de educație.

Respectiv, în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor va fi înființată o structură responsabilă. Termenul de soluționare a litigiilor va fi de 90 de zile.

Totodată, vânzătorul va avea obligația să ofere actualizarea conținutului digital sau a serviciului digital integrat în bunul vândut.

UPDATE 13:00 În prima lectură, s-a examinat propunerea legislativă a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, privind Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.139/2012 cu privire la ajutorul de stat. Majorarea pragului de minimis de la două la cinci milioane de lei.

Potrivit ministrului Economiei Dumitru Alaiba, creșterea pragului minim va extinde lista de companii eligibile, astfel încât de programele de ajutor de stat vor putea beneficia inclusiv întreprinderile mici și mijlocii.

Deputații din opoziție se declară nemulțumiți de faptul că Consiliul Concurenței va avea sarcini de determinare, pe care, de fapt, le are și la etapa actuală.

Dumitru Alaiba

UPDATE 12:50 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (consolidarea aspectelor privind infrastructurile pieței financiare) a fost votat de către 55 parlamentari în a doua lectură.

UPDATE 12:48 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, lectura a doua, a fost susținut de 62 de deputați.

UPDATE 12:46 Pentru un termen de un an, cu 60 de voturi pro, 15 contra și 10 abțineri, Ana Revenco devine șefa instituției noi – Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

UPDATE 12:12 Este audiată Ana Revenco în vederea instituirii acesteia în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

Oleg Reidman: Din declarațiile dvs., doar din est avem dezinformare?
Ana Revenco: Centru va combate dezinformarea indiferent de originea sursei. Astăzi, sursa principală este politica Kremlinului.

Ana Revenco

Președinta Maia Sandu a semnat scrisoarea prin care propune Parlamentului numirea Anei Revenco în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării la data de 16 octombrie curent.

În perioada august 2021 – iulie 2023, Ana Revenco a deținut funcția de ministră a Afacerilor Interne.

UPDATE 11:45 Parlamentarii, 75 la număr, au votat pentru Declarația Parlamentului R. Moldova de susținerea a Israelului și condamnare a atacurilor Hamas, fără amendamentul BCS.

PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA CONSTATĂ că în ziua de 7 octombrie 2023 gruparea terorista Hamas a întreprins un atac mișelesc și barbar asupra populației civile din Israel și împotriva statului Israel; SE ASOCIAZĂ cu toate statele lumii care și-au exprimat solidaritatea cu poporul Israelului; CONSTATĂ că statul Israel are dreptul la legitimă apărare și, în primul rând, la apărarea propriilor cetățeni”, se arată în inițiativa legislativă.

UPDATE 11:30 Oleg Reidman a prezentat amendamentul. Reprezentantul BCS, de etnie evreiască, a propus trei puncte suplimentare. Autorul Declarației, Oazu Nantoi l-a aprobat doar pe al treilea, despre coridoarele de evacuare. Parlamentarii din partea BCS, însă, au insistat să fie votate „la pachet”.

Igor Grosu: „Amendament alambicat”.

Oleg Reidman

UPDATE 10:51 Parlamentarii s-au retras în pauză pentru 30 de minute.

UPDATE 10:40 Deputatul Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, nu a votat pentru includerea Declarației propuse de Nantoi pe ordinea de zi.

După prezentarea de către Oazu Nantoi a Declarației de susținere a Israelului, Vlad Batrîncea a cerut o pauză de 30 de minute, pentru a face modificări în textul Declarației și ulterior, zice el, o va susține.

UPDATE 10:35 Ordinea de zi a fost aprobată de către 59 de parlamentari.

Pe ordinea de zi a fost inclusă Declarația de susținere pentru Israel și condamnarea atacurilor teroriste Hamas, la propunerea deputatului Oazu Nantoi.

Audierea Raportului de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2022 a fost amânat pentru ședința următoare.

UPDATE 10:17 Ședința plenară a început cu o prezența, în sală, a 83 de parlamentari. Aceștia au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului Hamas asupra Israelului și au condamnat „acțiunile teroriste”.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău se întrunesc joi, 19 octombrie, în ședință. Parlamentarii urmează să examineze 11 subiecte, la care se adaugă Suplimentul, cu 26 de proiecte de lege.

În Suplimentul pentru ordinea de zi, se regăsesc Proiectul de hotărâre privind numirea a Anei Revenco în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, dar și Proiectul de hotărâre privind încetarea calității de membru al Comisiei Pre-Vetting, Vitalie Miron, propus de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Deputații socialiști au înaintat Moțiune de cenzură asupra activității Guvernului R. Moldova.

De asemenea, parlamentarii vor vota în a doua lectură cinci proiecte de lege, cu mențiunea „prioritar”:

  • Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023;
  • Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023;
  • Proiectul de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023;
  • Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar;
  • Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În prima lectură, urmează a fi votat Codul urbanismului și construcțiilor, prezentat miercuri, 18 octombrie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din R. Moldova, Andrei Spînu.