Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Principalele declarații făcute de…

VIDEO Principalele declarații făcute de premierul Ion Chicu, după ședința comună cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi

Foto: privesc.eu

Astăzi, 14 septembrie, au avut loc declarații de presă după ședința de lucru a președintelui R. Moldova, Igor Dodon, cu președinta Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu. Potrivit premierului Ion Chicu, discuția s-a axat pe mai multe subiecte, printre care situația din Parlamentul R. Moldova dar și situația din agricultură.

Referitor la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, votat în lectura a doua, finală de către Parlment vineri, 11 septembrie, Chicu susține că acest proiect prevede diminuarea deficitului bugetat de 8,5 % la 8%, iar în sumă absoluată reprezintă de la 17, mld la 16 mld, aceasta fiind o condiție a Fondului monetar Internațional(FMI).

Totodată, Chicu a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2021, Poliţia economică va fi lichidată, urmând ca o parte a competenţeloe care ţin de controalele economice să treacă în sarcina Serviciului Fiscal de Stat. 

,,Decizia a fost luată pentru a diminua din povara administrativă din partea organelor statului asupra oamenilor de afaceri”, a susținut premierul, care a menţionat că poliţia nu va mai avea competenţe de a verifica agenţii economici.

Totodată, premierul se arată indignat de situația din Parlament cu privire la proiectul de lege care prevede achitarea poliței pentru veterani de către stat. Acesta spune că deputații au manifestat iresponsabilitate față de acest subiect susține că acel amendament este unul populist, care vine în detrimentul acestei categorii de persoane.

Situația din agricultură

Tot după ședința cu Dodon și Greceanîi, Chicu a prezentat și câteva date din agricultură. Astfel, potrivit acestuia, până acum au fost recoltate:

  • 620-630 de mii tone de grâu. Consumul anual în R. Moldova estimându-se la 350 de mii tone.
  • 800 de mii tone de porumb, iar consumul anual fiind de 700 de mii tone.
  • 400 de mii tone de floarea-soarelui.

Chicu a mai menționat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) recepționează până la 18 septembrie cererile pentru acordarea suportului pentru producătorii agricoli care au avut de suferit de pe urma secetei.