Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Sturza: Platon este doar…

Ion Sturza: Platon este doar o interfață a unei grupări extrem de serioase care „a selectat” R. Moldova pentru operațiuni de spălare a banilor

Recent, Ion Sturza a acordat un interviu pentru Europa Liberă în care s-a referit  la furtul miliardului,  dezvăluirile lui Mihail Gofman și arestarea lui Veaceslav Platon.

„Platon este doar o interfață a unei grupări extrem de serioase care „a selectat”, cu ghilimele de rigoare bineînțeles, Republica Moldova pentru operațiuni financiare și, în special, de spălarea banilor din zona Federației Ruse și nu doar a Federației Ruse”, a spus Sturza.

„Când vorbim despre controlul asupra sistemului bancar sunt două componente, una dintre ele care este una foarte importantă este Banca Națională care a fost fieful Partidului Democrat toți acești ani și care, de fapt, a permis să se întâmple aceste lucruri. Aici mă refer la aceste mega spălări de bani și la furtul miliardului, și la multe alte lucruri, inclusiv la atacurile raider asupra băncilor, la schimbarea regulilor de joc și pe de altă parte control operațional. Vă dați seama că același Platon controla la un moment bănci precum Victoriabank, Moldindconbank, Agroinbank, parțial BEM lucruri care nu puteau să fie făcute fără de suport politic sau gir politic. Eu am avut ocazia să discut telefonic cu dl Platon la un moment dat la care el se plângea de cele două butoane de la conducerea R. Moldova: Vlad Filat și Vlad Plahotniuc unde spunea că el nu acționează fără suportul și fără girul politic într-o țară sau alta. Alta e că el făcea totul cu un tupeu extraordinar, deci el a avut întotdeauna girul autorităților R. Moldova pentru operațiunile pe care le-a făcut în R. Moldova”, a mai spus Sturza.