Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Grosu și Dorin Recean,…

Igor Grosu și Dorin Recean, despre 7 aprilie 2009: „Vinovați de acele evenimente au fost polițiști, procurori, judecători și politicieni care au dat comenzi”

Captură de ecran/Facebook

Președintele Parlamentului Igor Grosu și șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, au transmis mesaje în comemorarea evenimentelor din 7 aprilie 2009. Cei doi oficiali au invitat cetățenii la expoziția de fotografii care reconstituie evenimentele din 7 aprilie, găzduită de Aparatul prezidențial.

Igor Grosu și Dorin Recean au remarcat că astăzi se împlinesc 15 ani „de când mii de oameni au ieșit în centrul Chișinăului pentru a-și apăra votul și democrația”.

Igor Grosu explică: „Au făcut-o dintr-o pornire sinceră și firească pentru că voiau să scape de un regim autoritar și voiau să trăiască într-o țară liberă și în democrație”.

E un drum poate prea lung, dar după 15 ani de zile acum avem șansa să ne demonstrăm nouă, dar și lumii întregi că noi, moldovenii, vrem să trăim într-o lume a păcii, a libertății și a prosperității, ceea ce se numește – marea familie europeană”, a scris șeful Parlamentului.

La rândul său, premierul Dorin Recean a reiterat că protestul a fost deturnat și întrerupt brutal: „Sute de tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție și judecați la miez de noapte”, menționând și moartea lui Valeriu Boboc.

Am spus cu mai multe ocazii că vinovați de acele evenimente au fost polițiști, procurori, judecători și politicieni care au dat comenzi. La 15 ani distanță, am ajuns să avem dosare doar pe polițiști, care nu toți au fost condamnați conform legii. Justiția, deocamdată, i-a scăpat din vedere pe cei care au dat indicații ilegale procurorilor judecătorilor și polițiștilor. Ceea ce trebuie să facem, este să ducem la bun capăt reforma justiției, pentru ca să avem finalitate pe acele dosare în care sunt implicați acei factori politici care au impus ordine ilegale”, a punctat Dorin Recean.

Cei doi politicieni au invitat toți doritorii la expoziția de fotografii care reconstituie evenimentele din 7 aprilie, găzduită de Aparatul prezidențial.