Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Expoziție la Președinție. Maia Sandu:…

Expoziție la Președinție. Maia Sandu: „7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă”

Foto: presedinte.md

Până pe 14 martie, la Președinție are loc o expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele din 7 aprilie. Expoziția este inaugurată duminică, 7 aprilie, cu o lecție de istorie care va începe la ora 10:00. Șefa statului Maia Sandu va fi prezentă la eveniment, potrivit unui comunicat emis de Aparatul prezidențial.

Toți doritorii sunt invitați să vină duminică, 7 aprilie, între orele 10:00 – 14:00 să participe la o lecție deschisă de istorie prezentată în holul Președinției de Igor Cașu, istoric și director al Agenției Naționale a Arhivelor.

7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber, care vrea să guverneze prin frică și care se teme de propriii cetățeni. Dar 7 aprilie va rămâne în istoria noastră și ca un simbol al rezistenței, al curajului și al puterii unui popor care vrea să fie liber. Democrația înseamnă, de fapt, să credem în puterea noastră de a ne crea soarta. Iar atunci când ne este călcat în picioare acest drept, să ne ridicăm împotriva răului”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a mai menționat că tinerii care s-au ridicat pe 7 aprilie 2009 au suferit din cauza violenței și terorii unui regim ce își trata cetățenii ca pe dușmani. 

Tinerii au trăit, cu siguranță, și dezamăgiri, dar nimeni nu a reușit să le distrugă demnitatea și forța morală de a înfrunta nedreptatea. Și, inclusiv datorită lor, azi nu trăim într-un stat închis, unde oamenilor le este frică să gândească și să vorbească liber. Azi Republica Moldova rămâne a fi un stat democratic, unde drepturile sunt respectate și puterea este în mâinile poporului. Azi porțile Președinției sunt deschise, drept simbol al valorii de bază pentru care au luptat tinerii în aprilie 2009 – libertatea. Libertatea fiecărui individ și libertatea noastră ca popor”, a punctat Președinta.

În săptămâna 8 – 14 aprilie, ușile Președinției vor fi deschise pentru vizitatorii expoziției între orele 17:00 și 19:00, de luni până vineri, iar sâmbătă și duminica – între 12:00 și 14:00.

Acum 12 ani, Parlamentul a desemnat ziua de 7 aprilie drept „Zi a Libertății” – pentru comemorarea tinerilor care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi democraţiei în aprilie 2009.