Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto) Imobile și salariu de…

(foto) Imobile și salariu de milioane pentru candidata Silvia Radu

Silvia Radu, candidat independent la funcția de președinte, deține bunuri imobile de milioane. Aceasta are o casă de lux în sectorul Buiucani al capitalei, două apartamente în centrul orașului și un alt apartament în sectorul Râșcani. Împreună cu soțul, Vergiliu, aceasta a fondat o companie cu activități declarate în agricultură. Soțul său administrează și o companie fondată în Spania, cu activități imobiliare. Totodată, conform declarației cu privire la venituri și proprietate, Silvia Radu a ridicat, pe parcursul anilor 2014 și 2015, un salariu cumulat de peste 10 milioane de lei. 

Silvia Radu a fost înregistrată joi, 6 octombrie, de Comisia Electorală Centrală (CEC) în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.  

ZdG a aflat că fosta administratoare a Red Union Fenosa deține, în Chișinău, cel puțin patru bunuri imobile. Datele de la Cadastru arată că Silvia Radu deține o casă de locuit pe str. Milano din sect. Buiucani al Capitalei, pe care a cumpărat-o, împreună cu soțul, Vergiliu, în anul 2004. Între 2006 și 2009, imobilul a fost gajat la Energbank pentru un milion de lei.

img_7541
Casa din sect. Buiucani a familiei Radu

În 2005, la un an de la procurarea imobilului de pe str. Milano, soții Radu devin proprietarii unui apartament în inima Chișinăului, pe bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt. Locuința are 67,5 m.p.

În 2011, soții Silvia și Vergiliu Radu devin proprietarii unui spațiu nelocativ pe str. Octavian Goga din sect. Râșcani, cu o suprafață de 42,5. m.p.

În 2014, Silvia și Vergiliu Radu mai cumpără un apartament, pe str. Serghei Lazo, într-un bloc în care dețin apartamente familiile Ghimpu și Chirtoacă. Locuința, finalizată acum doi ani, are 138,9 m.p. Cei doi soți au investit în bunul imobil din anul 2011.

Toate bunurile sale au fost puse în gaj de-a lungul anilor pentru credite de milioane de lei.

Silivia Radu este, împreună cu soțul, fondatoare la firma „Radu-Agro”, cu activități declarate în „cultura strugurilor”. SRL-ul deține terenuri agricole în raionul Hâncești. Totuși, cel puțin în 2012, data prezentării ultimului raport financiar, SRL-ul nu declara bani din activitățile sale. Vergiliu Radu mai este și administratorul întreprinderii cu Capital Străin „FRIAS INVEST GROUP” SRL, fondată de spaniolul de Frias Marcos. Principala activitate declarată a firmei este „cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”.

Din declarația de avere pentru anii 2014-2015, făcută publică de astăzi de către CEC, aflăm că Silvia Radu a ridicat în ultimii doi ani, în funcția de președintă a Gas Natural Fenosa, un salariu de 10,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, în medie, salariul lunar al acesteia constituia peste 429 de mii de lei. Pretendenta la președinție mai indică venituri de 2 702 lei obținuți din depuneri la instituțiile financiare, inclusiv de peste hotare, dar și 3,1 milioane de lei proveniți din pensie, indemnizații sau premii.

La momentul completării declarației de avere, Silvia Radu a indicat că deține, alături de soțul său, 14 conturi de card pe carese găsesc 33 659, 41 de lei și 184 974,65 de euro.

Silvia Radu deține 100% din acțiunile companiei „GATE FOR CAPITAL LIMITED”, fondată în străinătate. Silvia Radu deține acțiuni și la „BANCO SANTANDER”, instituție financiară din Spania. De asemenea, din 2014, candidata la șefia statului deține 10% din acțiunile companiei străine „FRESH & GREEN”.

În același document Silvia Radu declară că deține un automobil de model Wolkswagen Passat Sedan, iar soțul său, un Audi A8 Sedan și un camion Wolkswagen.

Soții mai indică un teren agricol în raionul Cimișlia, de 3,3 ha, altul de 33 de hectare în raionul Hâncești.

silviaradu_facebookSilvia Radu are 44 de ani, fiind originară din orașul Hînceşti. Ea a studiat la Universitatea din Navarra, Spania, la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept şi cea de Limbi Străine. Dar și la Academia de Administraţie Publică de pe lângă Guvernul RM (Relaţii Internaţionale).

În 1995 Radu a fost angajată în Departamentul Energetică, Resurse Energetice şi Combustibil al R., iar între 1998 şi 2000 a activat la întreprinderea de stat Moldtranselectro. Și-a început cariera la compania spanionă Union Fenosa la 1 mai 2000. Iniția, ea a fost secretar general în Consiliul de administraţie al celor trei companii ale Union Fenosa, iar ulterior a fost promovată în funcţia de director corporativ. Din noiembrie 2003 ajunge vicepreşedinte, iar în aprilie 2008 a fost numită președintă a Gas Natural Fenosa. Ea a părăsit președinția companiei spaniole care livrează energie electrică pe teritoriul R. Moldova în noiembrie 2015.