Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip: Ruptura în PDM a…

Filip: Ruptura în PDM a fost planul B. Detalii despre planul A și sediul în care stau cei care au plecat

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că „ruptura” în PDM s-a produs de fapt încă la sfârșitul lunii noimebrie, atunci când cinci deputați democrați, printre care Andrian Candu și Sergiu Sîrbu, au mers în deplasare în Israel. Potrivit lui Filip, întâlnirea deputaților cu milionarul Nathaniel Rothschild, nu a fost decât un paravan de acoperire a întâlnirii dintre deputații democrați și fostul primar de Orhei Ilan Șor. Declarațiile au fost făcute de liderul PDM, Pavel Filip, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Pavel Filip susține că primele semne despre ruptura din PDM le-a observat după vizita celor 5 deputați în Israel, atunci când, potrivit lor, acesția au avut o întrevedere acolo cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild.

Potrivit lui Filip, plecarea celor 6 deputați din PDM este o acțiuni coordonată din afara R. Moldova, mai exact o acțiune controlată de către fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc și fostul primar de Orhei, Ilan Șor, ambii fiind dați în căutare internațională.

Știam că se va întâmpla asta de la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Atunci, în decembrie, s-au început toate aceste jocuri. În decembrie a fost acea, deja renumită, deplasare în Israel a celor 5 deputați din PDM. Versiunea oficială pe care o înaintează domnul Candu e că s-au întâlnit cu Rothschild , dar noi știm cine trăiește în Israel, dar sunt absolut sigur că au avut loc și alte întâlniri acolo, iar Rothschild este folosit într-un mod oarecare ca fronting în toată această poveste.

Mie mi-a fost clar că atunci se începe un joc, coordonat din exteriorul țării. Plahotniuc și Sor – evident că altfel nu putea fi. Asta în primul rând. În al doilea rând, și domnul Candu a recunoscut că a comunicat și a sunat pe domnul Plahotniuc. De Șor, nici nu o să spună nimic, dar foarte straniu este toată această poveste pentru că după această plecare și revenire ei au început niște activități foarte importante, stranii pentru un partid. Au început să meargă în organizațiile noastre teritoriale raionale, exact în organizațiile de unde provin acești deputați care au mers în Israel”, a declarat Filip.

Tot Filip susține că plecarea celor 6 deputați din PDM este, de fapt, planul „B” pe care îl avea Andrian Candu. Filip spune că exista și un plan „A”, care presupunea ca deputatul Andrian Candu să preia conducerea, din interior, a PDM.

Vreau să vă spun că de fapt această ruptură, plecare din partid este Planul B, ei urmăreau inițial altceva, pentru că nu în zădar au pornit în teritorii. Planul A era preluarea conducerii PDM. Au fost foarte multe tentative. De exemplu, de formarea conducerii PDM din doar doi vicepreședinți, dintre care unul să fie domnul Candu, și tot el președinte de fracțiune și responsabil de activitatea fracțiunii. Eu să rămân președinte, dar de fapt ei să controleze activitatea PDM și organizarea lucrului în teritoriu. Atunci am zis că colegii nu sunt de acord și într-adevăr așa a fost, colegii nu au fost de acord cu așa formulă. Exista o logică ca cei șase deputați să se rupă”, a mai declarat Filip.

Totodata, Filip susține că unii dintre cei 6 deputații care au plecat din PDM nici nu au plecat din sediul de pe strada Armeneasca, asta după ce pe 19 septembrie, democrații au anunțat că părăsesc somptuosul sediu, din spatele Procuraturii Generale și de lângă locuința ex-liderului democrat Vlad Plahotniuc, și revin la sediul de pe strada Tighina 32.

„Nu știu unde stau toți, dar știu că unii nici nu au plecat din sediul de pe Armenească. Este vorba despre Vladimir Cebotari, Sergiu Sîrbu și Andrian Candu. Ceilalți nu știu unde stau. Nu neapărat folosesc toată clădirea, dar au birouri acolo. Se vede că a fost reanimată o parte din echipa, stafful lui Plahotnic”, spune Filip.

Andrian Candu a anunțat la 19 februarie despre plecarea din PDM a șase deputați, în contextul în care PDM ar negocia formarea unei coaliții cu PSRM. Ulterior, tot Candu a anunțăt crearea unui nou grup parlamentar „Pro Moldova”.

Astfel, noul grup parlamentar „Pro Moldova” este condus de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, iar secretar al grupului este Sergiu Sîrbu. Din el fac parte următorii deputați: Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Grigore Repeșciuc și Corneliu Padnevici.