Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filat, după declarațiile fostului său…

Filat, după declarațiile fostului său avocat: „Să dea Domnul, dar nu cred”

După ce fostul său avocat, Igor Popa, a anunțat că a depus o plângere penală în Germania împotriva lui Vlad Filat, ex-premierul susține că așteaptă să prezinte și el niște probe contra acestuia.

Într-o reacție publicată pe pagina sa de Facebook, Filat a scris: „să dea Domnul, dar nu cred”.

„Abia aștept să am oportunitatea să prezint probele procurorilor germani despre modul în care a înțeles așa numitul avocat Igor Popa să mă reprezinte. Ce ține de acțiunile mele în privința lui, nu în Germania, nu la Cahul, nu în altă parte, dar la Chișinău urmează să informez ulterior”, a menționat fostul lider al PLDM.

Joi, 13 februarie, Casa de avocatură „Popa și Asociații” a notat că „în baza tuturor declarațiilor mincinoase expuse pâna acum în spațiul public de către Vlad Filat și alte persoane, noi am depus o plângere penală la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania, pentru defăimare § 187 și insultă § 185, fapte penale prevăzute de Codul Penal al Germaniei. (…) Presupunem că Vlad Filat a atacat în mod repetat avocatul Igor Popa, care i-a asigurat asistență juridică, din motivul că nu dorește să achite facturile pentru serviciile juridice prestate timp de mai mult de un an de zile”.

„Spre regret, nu eu l-am luat pe Igor Popa, ci el pe mine. Dânsul era avocatul cumnatului meu, domnul Rusu. (…) În noaptea zilei precedente arestării mele, dânsul a spus că trebuie să-mi comunice ceva, am mers la el acasă, unde era și domnul Harunjen, care pe atunci era primul adjunct al procurorului general. (…) Cu certitudine, avocatul meu cunoștea ce se va întâmpla a doua zi”, a declarat Filat în cadrul ediției din 12 februarie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Harunjen a confirmat pentru ZdG că o asemenea întâlnire a avut loc, menționând că a fost sunat și invitat de către Popa.

În luna iulie 2019, fostul lider al PLDM a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru TV8, că „nu a avut apărare”. „El transmitea, în primul rând, mesajele mele la GBC”, spunea acesta.

În vara anului 2018, avocatul lui Vlad Filat a devenit Victor Munteanu.

Avocații de la casa „Popa & Asociații”, care l-au apărat pe Filat, au solicitat, prin intermediul instanțelor de judecată, ca acesta să le achite 1,317 milioane de euro, 105 de mii de dolari americani și 230 de mii de lei. Banii reprezintă o datorie formată din penalități și dobânzi cu care s-ar fi ales Filat după ce nu a plătit la timp pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016-aprilie 2017. Curtea de Apel a respins cererea.