Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Euro creşte. Ce urmează?

Euro creşte. Ce urmează?

441-dragutanuOficialii ne asigură că creşterea cursului leu/euro nu ne va afecta, în timp ce unii experţi afirmă că Banca Naţională a Moldovei se aventurează într-un joc periculos, fără a conştientiza consecinţele ce derivă din aceste tranzacţii.

În urmă cu doi ani, lumea se întreba dacă euro va rezista crizei economice care se aprofunda în Europa. În decembrie 2011, euro atingea în R. Moldova un record negativ din ultimii ani, iar la casele de schimb valutar un euro putea fi cumpărat chiar şi cu 15,5 lei.

Euro creşte, unii politicieni protestează

În ultima perioadă, însă, euro a continuat să crească, în raport cu dolarul american, dar şi cu valuta naţională a R. Moldova. Pentru joi, 3 octombrie, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a stabilit un preţ de 17,63 lei pentru un euro, cea mai înaltă cotaţie înregistrată în ultimii ani în raport cu leul moldovenesc. Creşterea cotei monedei unice europene faţă de moneda naţională este constantă în ultimele luni, ea majorându-se cu aproape doi lei faţă de perioada similară a anului trecut. Doar în ultimele două luni, un euro s-a apreciat faţă de leul moldovenesc cu aproape un leu.

Această situaţie a pornit un val de critici la adresa BNM, provocând şi un val de îngrijorare printre persoanele care au de efectuat plăţi în euro. Socialiştii lui Igor Dodon au protestat chiar zilele trecute în faţa sediului BNM, menţionând că majorarea cursului valutar reprezintă rezultatele unor jocuri realizate de autorităţi. Socialiştii au menţionat că, pe piaţa valutară, se înregistrează manipulări majore, iar guvernarea nu doreşte intenţionat să intervină cu instrumentele sale în reglementarea acestor procese. În opinia lor, creşterea cursului valutar va avea consecinţe negative pentru oamenii simpli, deoarece majorarea costului dolarului sau euro se răsfrânge direct asupra formării preţurilor: majoritatea mărfurilor pe care le importăm devin mai scumpe.

„Cetăţenii să stea foarte şi foarte liniştiţi”

De altă părere este Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget şi Finanţe. Deputatul consideră că protestele socialiştilor nu sunt justificate, fiind o consecinţă a lipsei de vizibilitate cu care se confruntă partidul lui Dodon. “Nu prea apreciez atunci când, în interes de partid, sunt promovate subiecte false. Totodată, consider că autorităţile trebuie să informeze oamenii despre situaţia de pe piaţa valutară. De aceea, am solicitat guvernatorului să-mi prezinte o informaţie amplă despre ceea ce se întâmplă pe piaţa valutară şi despre acţiunile BNM. Un lucru este cert. BNM are rezerve valutare într-un volum fără precedent. Rezervele pe care le are îi permit să ia orice decizie în privinţa cursului valutar, în funcţie de strategiile şi priorităţile pe care banca şi le propune”, afirmă Ioniţă.

„Cetăţenilor le spun să stea foarte şi foarte liniştiţi, din simplul motiv că volumul de valută deţinut de BNM îi permite, dacă va fi necesar, să intervină. Este clar raţionamentul din care BNM nu a intervenit până acum. Acest lucru încurajează exporturile. Nu se întâmplă absolut nimic. Situaţia a fost şi rămâne sub controlul BNM. Nu avem niciun fel de risc valutar”, mai spune deputatul.

„Să-şi ţină economiile în valuta în care vor face cumpărăturile”

Referitor la zvonurile precum că, până la finele anului, euro va ajunge să coste chiar şi 20 de lei, Veaceslav Ioniţă consideră că acestea “sunt speculaţii ieftine, făcute de oameni iresponsabili. Pentru BNM, scopul principal nici nu este cursul valutar. Uitaţi-vă însă şi la cursul leu-dolar. Acolo nu se prea întâmplă nimic. La noi, cursul valutar merge după leu-dolar. Nu se va ajunge nicăieri cu acest curs. El va oscila în limitele normale. Eu sfătuiesc oamenii să-şi ţină economiile în valuta în care de regulă vor face cumpărăturile. Eu nu i-aş încuraja pe oameni să-şi schimbe valuta. Cel mai important e să nu se uite la cursul valutar de peste zi, pentru că lucrul ăsta îţi provoacă dureri de inimă. Cursul oscilează, iar într-o zi el te va face nespus de fericit în zadar, iar în alta trist, tot în zadar. Atât câştigurile, cât şi pierderile sunt iluzorii în aceste cazuri”, conchide Ioniţă.

Anterior, Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, a declarat că “nivelul cursului valutar satisface pe deplin BNM” şi că “de deprecierea leului beneficiază toată lumea, cu excepţia unor categorii de importatori. Persoanele care primesc remitenţe de peste hotare au de câştigat. Exportatorii au de câştigat. Persoanele care au depozite în valută au de câştigat”, spunea acesta. Totodată, Drăguţanu spunea că deprecierea leului se datorează şi situaţiei de pe piaţa valutară externă, acolo unde R. Moldova nu poate interveni.

E necesară sau nu intervenţia BNM?

Expertul economic Alexandru Fala consideră că dacă cursul leu/euro va continua să crească, atunci ar fi oportună o intervenţie a BNM pe piaţa valutară, iar dacă se va reuşi stabilizarea cursului, atunci o asemenea intervenţie nu este necesară.

„La moment, tot ce se întâmplă pe piaţa valutară cred că este din cauza evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Din august, avem practic o creştere continuă a dolarului. Creşterea euro este, însă, mult mai mare în acest răstimp, în special începând cu a doua jumătate a lunii septembrie. Această evoluţie cred că e legată de ce se întâmplă pe piaţa internaţională, deşi nu este exclus că aici este şi intervenţia BNM pe piaţă. Au de suferit cel mai mult cei care au luat împrumuturi în valută străină, iar pe de altă parte câştigă bugetul de stat, dar şi cei care obţin venituri în valută”, afirmă economistul, care crede că este greu de anticipat cât timp va continua această devalorizare a leului faţă de principalele valute străine.

„Este foarte riscant ce face acum BNM”

Mult mai dur în declaraţii a fost economistul Gheorghe Constandachi. Acesta consideră că situaţia în care s-a pomenit piaţa valutară din R. Moldova este una ieşită din comun. “În ţările vecine nu există aşa ceva. În afară de raportul leu/euro, toate raporturile dintre celelalte valute se menţin constante. E clar că e o politică a BNM. Este foarte riscant ce face acum BNM. E o aventură extrem de periculoasă. Nu m-aş mira dacă am ajunge la situaţia din anii ‘90, când preţurile creşteau odată cu creşterea euro şi a dolarului, iar când cota acestor valute se reducea, preţurile rămâneau majorate. Acum, că s-a trecut de pragul psihologic de 17.2, 17.3 lei pentru un euro, am putea asista la o cădere liberă a cursului de schimb, iar situaţia poate fi scăpată din mâini. Sunt sigur că, dacă euro şi dolarul vor creşte în continuare, vom asista la o creştere masivă a preţurilor la toate mărfurile, produsele şi serviciile”, crede expertul.

„Pe de o parte e bine, pentru că au de câştigat cei care exportă, dar pe de altă parte pierde populaţia cu datorii în euro. Toate mărfurile de pe piaţă sunt de import. Atunci, au de pierdut cei care fac importuri masive de mărfuri. Au de câştigat cei care exportă, dar cine-s cei care fac asta? Sunt vreo 5-6 firme de natură monopolistă. Ei câştigă, pentru că încasează plăţile în valută străină, dar pierde omul simplu”, afirmă Constandachi. “Mai departe, cursul nu are unde creşte, iar BNM, dacă a pornit această devalorizare a leului, trebuie să aibă grijă ca preţurile să rămână neschimbate. BNM trebuie, de comun acord cu Guvernul, să elaboreze mecanisme care nu ar permite majorarea preţurilor”, conchide expertul.

V.M.