Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Polemici între Spînu și…

DOC Polemici între Spînu și Nagacevschi, după ce Aparatul președintelui a convocat o ședință cu reprezentanți ai Guvernului

Aparatul președintelui R. Moldova a convocat joi o ședință de lucru privind simplificarea și dezvoltarea mecanismului de acordare a creditelor pentru producătorii agricoli, inclusiv prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Ședința a fost însă criticată de ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi, care îi recomandă secretarului general al Aparatului președintelui să nu mai convoace reprezentanți ai Guvernului în ședințe pe subiecte ce țin de competența Executivului.

În cadrul ședinței convocate de aparatul președintelui urmează să fie abordate propuneri de îmbunătățire a mecanismului de acordare a creditelor pentru producătorii agricoli. Ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi a criticat însă convocarea ședinței respective.

„Recomand domnului Spînu, secretar general al Președinției să nu mai convoace reprezentanți ai Guvernului în ședințe pe subiecte ce țin de competența Guvernului, dar să solicite doamnei președinte să facă demersuri către prim-ministrul interimar să fie convocate ședințe la Guvern. Guvernul nu este o anexă a Președinției. Reiterez, suntem republică parlamentară. Mai mult, Guvernul este în demisie și nu poartă responsabilitate constituțională și politică. Domnul Spînu se pare că e responsabil de cumpărat săpun, covoare, flori. Asta să facă. Sper că nu îi este interesant să colecteze informație despre viața personală a miniștrilor. Ar fi josnic. Ori colaborăm conform Constituției, ori nu. Vă veți comporta obraznic cu Guvernul, ne vom comporta și noi de aceeași manieră”, a fost reacția lui Nagacevschi.

În replică, secretarul general al Aparatului președintelui spune că în condițiile în care Guvernul în demisie „nu poartă responsabilitate constituțională și politică” pentru starea țării, Președinția a inițiat mai multe procese care ar putea motiva Guvernul în exercițiu să se implice în gestionarea problemelor țării.

„Una din astfel de probleme este criza în care s-au pomenit agricultorii la începutul noului an agricol. Președinția a găzduit negocieri între reprezentanții băncilor și ai agricultorilor pentru a identifica soluții. Una din ele ar fi crearea unui fond de garantare a creditelor care ar permite agricultorilor să obțină surse financiare la procent mai mic și printr-o procedură mai simplă de la bănci. În nici un caz nu am încercat prin această invitație să vă rănim orgoliul sau să atentăm la statutul d-voastră foarte înalt, doar încercăm să ajutăm cum putem oamenii acestei țări. Prezența d-voastră nu este obligatorie, puteți rămâne în continuare activ pe Facebook”, a reacționat Andrei Spînu.