Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Declarația cu privire la…

DOC Declarația cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1923-1933 din Ucraina, adoptată de Parlamentul R. Moldova

Sursa foto: Parlament

Declarația cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1923-1933 din Ucraina a fost adoptată de Parlamentul R. Moldova. Inițiativa, elaborată în contextul comemorării a 90 de ani de la începutul Holodomorului, a fost votată de 54 de parlamentari.

Potrivit deputatului PAS Radu Marian, în timp ce parlamentarii votau pentru condamnarea Holodomorului, socialiștii și comuniștii au părăsit ședința Parlamentului.

Prin această declarație, Legislativul își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, în contextul tragediei din perioada anilor 1923-1933, când peste șapte milioane de ucraineni au murit din cauza „politicilor inumane de înfometare, promovate în acea vreme de URSS”.

„Represiunile politice de proporții împotriva țăranilor ucraineni prin provocarea artificială a foametei au reprezentat măsuri de teroare conștientă, realizată de regimul totalitar sovietic atât împotriva țăranilor ca proprietari de pământ și întreprinzători independenți, cât și împotriva temeliilor sociale, a tradițiilor, a culturii și a spiritualității naționale ale ucrainenilor”, se menționează în Declarația adoptată de Parlament.

Totodată, documentul stipulează că regimul totalitar bolșevic din URSS se face responsabil de „actul de genocid premeditat împotriva poporului ucrainean în urma aplicării politicii de Holodomor, când, în fiecare zi mureau câte 28 de mii de ucraineni.”

„Aceeași politică criminală, în scopul colectivizării forțate și nimicirii celor cu demnitate și spirit de stăpân al pământului și al propriei sorți, a fost aplicată de „eliberatori” și asupra populației Basarabiei în anii 1946-1947, când sute de mii de familii de țărani din fosta RSSM și-au pierdut viața, au fost aduși la canibalism în urma foametei organizate de regimul sovietic”, a menționat unul dintre autorii Declarației, deputatul Oazu Nantoi.

Potrivit Parlamentului, „deputații deplâng victimele acestei tragedii fără egal în istoria poporului ucrainenan și fac apel către toate parlamentele lumii și către instituțiile internaționale să își manifeste solidaritatea cu Ucraina și să dea o apreciere corectă tragediei din perioada anilor 1932-1933”.

Holodomorul a fost recunoscut drept un act de genocid și a fost condamnat de 64 de state membre ale ONU, de statele membre ale OSCE și de către UNESCO.

Publicitate
Publicitate