DOC/ Câțiva deputați ACUM cer modificarea Legii cu privire la Curtea de Conturi. Reacția lui Marian Lupu
În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege, care este la etapa de examinare, prin care este solicitată modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM). Președintele instituției, Marian Lupu, salută inițiativa de a oferi independență financiară CCRM.
Autorii proiectului de lege, deputații din fracțiunea PAS, blocul ACUM, Dumitru Alaiba, Radu Marian și Veronica Roșca, solicită completarea art. 4 din Legea privind organizarea și funcționarea CCRM.
În prezent, art. 4 prevede că CCRM „se finanțează de la bugetul de stat în limita alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală” și „bugetul Curții de Conturi se elaborează, se aprobă și se administrează conform principiilor, regulilor și procedurilor prevăzute de Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014”.
Autorii menționează că „proiectul vine să soluționeze lacunele de ordin legislativ care stau în calea independenței financiare a instituției supreme de audit din R. Moldova” și „are drept scop să rectifice aceste breșe și să redea Curții de Conturi independența financiară, astfel încât instituția să activeze cu minimum interferențe din partea factorului politic”.
Președintele CCRM, Marian Lupu, susține argumentele deputaților.
„Mulțumim autorilor pentru sesizarea importanței independenței financiare, operaționale și funcționale a CCRM și, în acest sens, pentru această inițiativă legislativă”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.
Foto: Facebook/Curtea de Conturi
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.