Detalii despre cei trei deputați care vin în Legislativ

Detalii despre cei trei deputați care vin în Legislativ
6 vizualizări
23 august 2019 | 13:46

Astăzi, 23 august, Curtea Constituțională a validat mandatele de parlamentar a trei noi deputați. Respectiv, Ruxanda Glavan va face parte din fracțiunea PDM, Serghei Cataranciuc, din fracțiunea PAS și Igor Himici, din cea a Partidului „Șor”.

Ruxanda Glavan vine în Parlament, în cadrul Fracțiunii Partidului Democrat după ce Otilia Draguțanu și-a depus mandatul de deputat.

Ruxanda Glavan a activat în calitate ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei în cadrul Guvernului Gaburici, dar și în calitate de ministră a Sănătății în Guvernul Streleț. În 2017, Glavan a fost demisă din funcția de ministru al Sănătății în urma comasării instituției pe care o conducea cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Conform declarației de avere și interese personale despuse la eliberarea din funcție, pentru primele șapte luni ale anului 2017 Ruxanda Glavan a obținut un salariu de aproape 135 000 lei la Ministerul Sănătății. De la CNAS, Ruxanda Glavan a primit îndemnizație de 18 440 lei. Soțul său indică 1 799 351 lei de la „Moldinconbank”S.A. La venitul familiei Glavan se adaugă 12 500 dolari, 11 000 euro și 2 400 roni primiți în numerar de la cumetria copiilor. La momentul completării actului de avere, familia Glavan deținea două case de locuit, un apartament, un automobil Toyota Corolla, un Mercedes CGI  și o Toyota LC 150.

Serghei Cantaranciuc o va înlocui în Parlament, în cadrul fracțiunii PAS, pe Liliana Nicolăescu – Onofrei care a renunțat la mandat în favoarea funcției de ministră a Educației, Culturii și Cercetării. Cataranciuc este profesor universitar, doctor habilitat, laureat al premiului naţional în ştiinţă şi tehnică. Totodată, Cataranciuc este și membru al Biroului Politic Permanent al Platformei Demnitate și Adevăr.

Igor Himici, ajunge în Parlament în cadrul Fracțiunii PP „ȘOR” după ce Maria Albot și-a depus mandatul de parlamentar.

În 2009, fostul președinte Vladimir Voronin l-a decorat pe Igor Himici cu titlul onorific „Artist Emerit”.

Himici este jurist de profesie. Acesta declară că dețin o cotă de 1/2 în cadrul companiei „Hișido” SRL, la care este fondator.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Himici nu a avut nici un salariu în această perioada. Soția sa a ridicat un salariu de 164 de mii de la SRL „Avia Invest”. La venitul familiei Himici se adaugă 12 mii de euro și 40 de mii de lei primiți în numerar cu ocazia zilelor de naștere a copiilor și soției. 

Familia candidatului Partidului „Șor” deține 1/4 cota parte dintr-un apartament, un automobil de model Hyundai Elantra, procurat în 2016 cu 10 mii de lei, și un automobil de model Mercedes GLE, fabricat în 2018 și procurat în leasing în același an cu o sumă de 52 de mii de euro.

Ruxanda Glavan, Serghei Cantaranciuc și Igor Himici au obținut mandate de deputat pentru că sunt următorii candidați pe listele naționale ale formațiunilor politice, astfel, luând locul deputaților care și-au depus mandatele sau au devenit miniștri.

În Legislativ mai sunt patru fotolii vacante. Se întâmplă după ce Maia Sandu, aleasă pe circumscripţia Nr.50 a depus mandatul de deputat și a fost aleasă prim-ministră. Andrei Năstase, ales în circumscripţia Nr.33 Chişinău, a devenit viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne.

A renunţat la funcţia de deputat și Vlad Plahotniuc, ales pe circumscripţia uninominală Nr. 17 Nisporeni, precum și deputatul independent, Viorel Melnic ales în circumscripția 48, regiunea Transnistria Sud.

Astfel, la 20 octombrie când vor avea loc alegeri locale, se vor desfășura și alegeri parlamentare noi în cele patru circumscripții uninominale.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Asigurările cerute de Dodon la ședința ACUM- PSRM de pe 8 iunie, înainte de retragerea PD-ului. „Tremura ca varga”. Dezvăluirile unui deputat

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat dimineața, pe 8 iunie 2019, la ședința dintre conducerea blocului electoral ACUM și conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova, organizată la Parlament,…
Asigurările cerute de Dodon la ședința ACUM- PSRM de pe 8 iunie, înainte de retragerea PD-ului. „Tremura ca varga”. Dezvăluirile unui deputat

Mai puține cerințe pentru înregistrarea unui partid politic

Persoanele care vor înregistra partide politice nu vor mai trebui să prezinte o listă cu 4000 de semnături și în momentul constituirii partidului, membrii acestuia nu vor mai trebui să fie domiciliaţi în cel pu…
Mai puține cerințe pentru înregistrarea unui partid politic

LIVE/ Miniștrii s-au întrunit în ședință

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință. Pe ordinea de zi se numără 25 de proiecte. 15.27: Ministerul Finanțelor va aloca de la bugetul de stat autorităților administrației publice locale de nivelul al do…
LIVE/ Miniștrii s-au întrunit în ședință

R. Moldova condamnată la CtEDO: Propunerile Guvernului vs opiniile experților

Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe ultimii 19 ani. În listă găsim nume cunoscute, inclusiv din polit…
R. Moldova condamnată la CtEDO: Propunerile Guvernului vs opiniile experților

SMS de la Guvern cu privire la Coronavirus. Cum explică autoritățile accesul la numerele de telefon ale cetățenilor

„Aveți grijă de sănătate. Sunați imediat medicul de familie dacă aveți febră sau tuse. Dacă v-ați întors din zone cu Coronavirus și vă simțiți rău, sunați 112”. SMS-uri cu acest text au fost expediate cetățenil…
SMS de la Guvern cu privire la Coronavirus. Cum explică autoritățile accesul la numerele de telefon ale cetățenilor

Raportul de expertiză a asfaltului de pe bd. Ștefan cel Mare încă nu a fost prezentat Primăriei: „În curând va fi”

Fostul șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Adrian Boldurescu, a promis la începutul lunii noiembrie că rezultatele lucrărilor de expertiză a asfaltului de pe bd. Ștefan cel Mare al…
Raportul de expertiză a asfaltului de pe bd. Ștefan cel Mare încă nu a fost prezentat Primăriei: „În curând va fi”