Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarație comună a Biroului Comitetului…

Declarație comună a Biroului Comitetului parlamentar de asociere UE – R. Moldova. Europarlamentar: UE va continua să sprijine R. Moldova în combaterea pandemiei

Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova a adoptat ieri, 22 martie, în cadrul unei ședințe o declarație comună. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, în textul declarației, se menționează că Uniunea Europeană va sprijini în continuare asistența financiară și medicală pe care și statele membre au oferit-o R. Moldova în ultimul an. Totodată, în declarație este accentuat faptul că reformele administrative din R. Moldova trebuie accelerate.

„În textul declarației, susținem continuarea asistenței financiare și medicale pe care Uniunea Europeană și statele membre au oferit-o Republicii Moldova în ultimul an, încă de la începutul pandemiei de coronavirus. Salutăm, de asemenea, decizia României de a dona, din propriile stocuri, 200.000 de doze de vaccin Republicii Moldova. Am inclus în textul declarației că reformele administrative din Republica Moldova trebuie accelerate. Justiția, sănătatea, economia și sistemul bancar sunt domeniile care au cea mai mare nevoie de reformă. Solicităm autorităților de la Chișinău să continue cu prioritate lupta împotriva corupției și spălării banilor”, susține europarlamentarul.

Totodată europarlamentarul susţine că s-a mai spus că investigaţiile privind frauda bancară masivă din 2014 se desfăşoară într-un ritm prea lent. Totodată acesta a solicitat autorităților să țină cont de așteptările cetățenilor: să aducă rapid în fața justiției toate persoanele responsabile de frauda bancară și să se recupereze banii pierduți.

Mai mult, Mureșan a solicitat tuturor autorităților din R. Moldova să intensifice eforturile pentru îndeplinirea condițiilor necesare pentru eliberarea și celei de-a doua și a ultimei tranșe a noului program de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene.

„Ne-am exprimat bucuria pentru eliberarea primei tranșe a noului program al Uniunii Europene de asistență macrofinanciară către Republica Moldova. De asemenea, am solicitat tuturor autorităților din Republica Moldova să intensifice eforturile pentru îndeplinirea condițiilor necesare pentru eliberarea și celei de-a doua și a ultimei tranșe a noului program de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene. Am amintit cu acest prilej că Uniunea Europeană nu a putut elibera a treia tranșă din pachetul anterior de asistență macrofinanciară tocmai fiindcă Republica Moldova nu a îndeplinit la acea vreme condițiile înainte de termenul contractual„, potrivit lui Mureșan.

Totodată, eurodeputatul a solicitat garantarea unei mass-media libere și diverse în R. Moldova.

„Pluralismul mass-media, protejarea presei independente și libertatea de exprimare sunt elemente de bază care susțin un sistem politic democratic. De aceea, ne arătăm îngrijorarea cu privire la finanțarea externă a unor posturi de televiziune din Republica Moldova. Cerem, astfel, îmbunătățirea cadrului legal în domeniu pentru a asigura sustenabilitatea economică, autonomia instituțională și independența editorială a mass-media din Republica Moldova”, a mai spus Mureșan.

Ue este cel mai important susținător al R. Moldova în ceea ce privește asistența ca atare, dar și în ceea ce ține de răspunsul la pandemia COVID-19. R.Moldova beneficiază de asistență atât din partea UE, cât și din partea statelor membre ale Uniunii Europene.

Textul integral al declarației.