• Declarație a ZdG pe marginea atacurilor verbale ale premierului Pavel Filip

  Declarație a ZdG pe marginea atacurilor verbale ale premierului Pavel Filip
  vizualizări
  21 noiembrie 2017 | 18:47

  Pe 21 noiembrie, ZdG a publicat o știre în care preciza că Guvernul R. Moldova a solicitat revocarea de pe agenda ședinței Comitetului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU) din 23.10.2017 a chestiunii privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova, punct care fusese introdus pe ordinea de zi la solicitarea Executivului de la Chișinău, în luna august 2017.  Premierul Filip a atacat public ZdG.

  În știrea ZdG se amintește și despre faptul că, la 22 septembrie, curent, Pavel Filip a ținut un discurs în numele R. Moldova, solicitând ca subiectul legat de prezența militară rusă în R. Moldova să fie discutat în cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

  În știrea din 21 noiembrie, ZdG comunica, argumentat prin acte oficiale, că, la 20 octombrie 2017, autoritățile R. Moldova, au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să nu fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23.10.2017, fără a se explica când anume se va reveni la acest subiect. Actul este semnat de reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru, și a fost postat în știrea de pe www.zdg.md.

  Deși ZdG a solicitat opinia MAEIE, o reacție a instituției a venit doar după publicarea știrii. În reacția ministerului se spune că retragerea de pe agendă a subiectului s-a făcut cu scopul de a obține un sprijin mai larg în favoarea acestei rezoluții, dar nu se spune când anume va fi reintrodusă pe ordinea de zi chestiunea privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova. Întrebat de ZdG despre un termen anume când ar putea fi reluată discuția, reprezentantul MAEIE nu a oferit o astfel de informație.

  Deși, despre solicitarea premierului din 22 septembrie de a include această chestiune pe ordinea de zi s-au făcut comunicate oficiale, la 20 octombrie, atunci când autoritățile de la Chișinău au cerut excluderea acestei chestiuni din agendă, autoritățile nu au venit cu comunicate sau produse media în care să explice de ce, pe cât timp, cu ce scop și când se va reveni la chestiune, dacă se va reveni. Tocmai din acest considerent, ZdG a considerat oportun să informeze societatea despre această decizie a autorităților de la Chișinău.

  Astăzi, după publicarea acestei știri, premierul Pavel Filip a declarat: „Este o manipulare absolut grosolană. Aceste instituții primesc bani de la UE, dar ei nici nu se trudesc să verifice dacă acestea sunt adevărate. Voi spune și numele acestei instituții: Ziarul de Gardă. Am rugăminte să nu mai dezinformeze populația în continuare. Sper foarte mult să vină în continuare cu informație obiectivă”.

  Redacția ZdG atrage atenția asupra următoarelor momente:

  Guvernul nu a făcut niciun efort, timp de o lună, de a informa cetățenii despre faptul că chestiunea în cauză a fost retrasă de pe agenda ONU, nici care au fost cauzele retragerii și pașii ulteriori.

  Posibilitatea presei de a se informa pe asemenea subiecte este mai dificilă, tocmai din considerentul că Guvernul nu a făcut publice niciun fel de informații la acest subiect timp de o lună.

  Declarația premierului din 21 noiembrie despre ZdG nu relevă exact care informații din știre nu sunt verificate, de vreme ce în știre sunt citate documente oficiale ale Guvernului.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  METEO/ Săptămâna a început cu ninsori și lapoviță. Ce ne așteaptă în următoarele zile

  Săptămâna a început cu precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță în unele zone ale țării, iar meteorologii prognozează condiții similare pentru următoarele zile. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de…
  METEO/ Săptămâna a început cu ninsori și lapoviță. Ce ne așteaptă în următoarele zile

  VOX/ Oamenii de rând, despre un an de aflare a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale

  „Nu s-a făcut mai nimic”, „nimic, zero”, „slăbuț”. Sunt câteva păreri ale unor oameni de rând despre activitatea, timp de un an, a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale. În opinia unor oameni…
  VOX/ Oamenii de rând, despre un an de aflare a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale

  FOTO/ Poliția: Accidentul fatal din raionul Strășeni s-ar fi produs din cauza unei depășiri periculoase

  Poliția vine cu informații actualizate despre accidentul produs în această seară în raionul Strășeni, soldat cu un deces și șapte răniți, inclusiv doi copii. Accidentul de pe traseul Chișinău – Leușeni s-…
  FOTO/ Poliția: Accidentul fatal din raionul Strășeni s-ar fi produs din cauza unei depășiri periculoase

  Peste 300 de oameni au fost reținuți la protestele de azi din Belarus. Printre arestați sunt și jurnaliști

  Cel puțin 305 oameni au fost reținuți în timpul protestelor de astăzi, 29 noiembrie, din Belarus. Printre ei sunt și jurnaliști, scrie BelaPAN.com. Sunt datele acumulate de apărătorii pentru drepturile omului p…
  Peste 300 de oameni au fost reținuți la protestele de azi din Belarus. Printre arestați sunt și jurnaliști

  Platforma „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la această entitate

  Platforma parlamentară „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a semnat convenția pentru aderarea la această structură și că va face echipă în Parlament alături de alți șase deputați neafiliați…
  Platforma „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la această entitate

  VIDEO/ Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea se plânge de persecutare

  Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea spune că socialiștii ar fi supuși unor presiuni și se încearcă persecutarea lor. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni a postului REN TV Moldova. Țîrdea a mai declarat…
  VIDEO/ Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea se plânge de persecutare