Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarația Asociației Naționale a Jurnaliștilor…

Declarația Asociației Naționale a Jurnaliștilor este falsă

Comunicatul de presă remis ieri mai multor instituții media, în care aşa zisa Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova susţine iniţiativa de lege privind reforma audiovizualui este un fals, anunţă preşedintele acestei asociaţii Sergiu Praporşcic.

Proiectul de lege care a fost catalogat de mai multe instituţii şi experţi media ca o nouă tentativă de intimidare a libertății presei, tentativă camuflată sub lupta cu propaganda din afara ţării a fost votat, miercuri, 1 aprilie 2015, în ședința Comisiei mass-media din Parlament.

Documentul prevede un șir lung de modificări la Codul Audiovizualului. Pe lângă faptul că s-ar limita propaganda rusească în țara noastră, deputații au inclus, tacit, fără a discuta public subiectul, amendamente care vizează activitatea jurnalistică, în special, de investigație, prin impunerea unor restricții. Ieri, mass-media a primit un comunicat nesemnat din partea unei organizații necunoscute, numită Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova, prin care se spune că această organizație susține inițiativa Parlamentului de modificarea Codului Audiovizualului. Imediat, două posturi tv Publica tv şi Prime tv, controlate de democratul Vladimir Plahotniuc, au emis ştiri despre faptul că acestă iniaţitivă este susţinută de Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova.

Potrivit registrului organizațiilor neguvernamentale al Ministerului Justiției, o asemenea organizație a fost înregistrată în anul 2009 la Chișinău, pe adresa str. Corobceanu, 17 (un sediu al PPCD, actual sediu al „Flux-Special” SRL), iar președintele organizației este jurnalistul Sergiu Praporșcic, care la acel moment lucra la ziarul PPCD Flux, iar cum anunţă pagina de facebook a acestuia, în prezent lucrează editor la Publika TV.

Îniţial contactat de noi Sergiu Praporşcic nu a putut să ne spună dăcă asociaţia condusă de el a emis un astfel de comunicat, motivând că el a fost plecat din Chişinău şi nu cunoaşte “dacă ceilalţi membri l-au susţinut. Eu nu susţin un astfel de proiect, dar voi consulta pe ceilalţi membri ai asociaţiei şi voi vedea.” Totodată acesta nu a putut să ne spună cine sunt aceşti membri.

Ulterior Praporşcic a revenit cu o precizare că „celalţi membri ai Asociația Națională a Jurnaliștilor nu au susţinut o astfel de iniţiativă. Nici eu nu o susţin, mai ales că eu lucrez la un post de radio care cade sub incidenţa acestei legi. Lucrez pentru Russsia Today şi cum înţeleg dintre posturile care ar urma să fie închise ar fi şi studioul Sputnik care intră în reţeaua Russia Today. Sigur, asociaţia nu a emis nicio declaraţie în susţinerea acestui proiect”, a afirmat Praporşcic.

Vezi mai jos comunicatul :

Comunicat de presă

Considerăm că inițiativa legislativă de modificare a Codului audiovizualului înregistrată azi în Parlament de către mai mulți deputați ai majorității parlamentare este un pas înainte pentru alinierea mass-media din Republica Moldova la normele audiovizuale din Uniunea Europeană.
În același timp, s-a dat un semnal așteptat de multă vreme că există voința politică pentru a se elimina din peisajul mediatic audio-vizual propaganda externă ostilă Moldovei. Credem că orice emisiuni TV din străinătate care oferă cultură sau divertisment trebuie în continuare menținute pentru publicul telespectator, dar mesajele extremiste, anti-naționale, separatiste – nu.
Salutăm în același timp mărirea conținutului de produs autohton în mass-media audio-video. Este un lucru pozitiv, care – alături de mai buna promovare a limbii române – vine atât în beneficiul telespectatorilor din Moldova, cât și în beneficiul oamenilor de media din țara noastră.
Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova susține acest proiect de lege și consideră că el poate fi îmbunătățit în urma discuțiilor parlamentare. Ne exprimăm disponibilitatea să oferim Legislativului punctele noastre de vedere în acest sens.
Solicităm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, în special celor care se definesc drept susținători ai vectorului european, să voteze acest proiect în interesul dezvoltării în sens european a țării noastre.
Asociația Națională a Jurnaliștilor din Moldova
1 aprilie 2015

A.B.

sursa foto: agerpres.ro