Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cronologia unei coaliții nereușite dintre…

Cronologia unei coaliții nereușite dintre PAS, Platforma DA și Partidul Schimbării în Consiliul raional Rezina. Noul președinte de raion, reprezentant PDCM

Sursă foto: Facebook/ Ion Chicu

Președintele organizației teritoriale Rezina a partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Tudor Cuculescu, a fost ales în funcția de președinte al raionului, votat de consilierii partidului Schimbării, socialiști și colegii din PDCM.

Deputatul Radu Marian, vicepreședintele partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că, o săptămână înainte de alegerea conducerii raionului Rezina, a agreat, „de principiu”, crearea unei coaliții pro-europene, formată din consilierii PAS, Platformei DA și partidul Schimbării. Aceasta însă, nu s-a întâmplat.

Alegerea președintelui, potrivit unei dispoziții de pe site-ul Consiliului, urma să se întâmple vineri, pe 8 decembrie, însă Tudor Cuculescu, în calitate de consilier, a solicitat să fie examinat subiectul în ședința de marți, 5 decembrie.

Eu înțeleg că politica uneori e așa cum e, dar să-ți dai cuvântul pentru un lucru și apoi peste o săptămână sa faci cu totul altceva mi se pare ieșit din comun. Este cazul și Partidului Schimbării de la Rezina, în frunte Simion Tatarov. Imediat după alegerile locale din 5 noiembrie 2023, am agreat de principiu crearea unei coaliții pro-europene în consiliul raional Rezina, formată din consilierii PAS, DA și Partidul Schimbării. Am acceptat toate solicitările Partidului Schimbării la nivel local în Rezina. Am vorbit săptămâna trecută și mi-a zis că înțelegerea rămâne valabilă. Totuși Partidul Schimbării a decis să facă coaliție cu partidul oligarhic al lui Chicu (PDCM) cu PSRM, și a votat pentru un președinte de raion de la PCDM”, a scris deputatul Radu Marian.

Reprezentanții partidului Schimbării au emis un comunicat de presă, declarând că formarea unei majorități politice în cadrul Consiliului raional Rezina, cu implicarea consilierilor formațiunii, sunt „informații mincinoase”, iar coaliția cu partidul de guvernământ nu a avut loc pentru că PAS nu a îndeplinit o condiție.

Pentru a satisface ambițiile politice a PAS-ului de a ocupa funcția de președinte a raionului, reprezentanții acestuia trebuiau să corecteze un abuz pe care l-au comis în campania electorală în raionul Florești.

Un membru al echipei Partidului Schimbării a fost șantajat cu eliberarea din funcție în cazul în care candidata noastră la funcția de Primar al orașului Florești nu se va retrage din cursa electorală. Candidata Partidului Schimbării nu s-a retras din cursă, iar deputata-curator pe raionul Florești, Larisa Novac (ex-comunistă, mai nou deputată PAS) a insistat asupra încetării raportului de muncă în cadrul întreprinderii de stat în care activa colegul nostru. Astfel, în stil și de o manieră plahotniucistă, un membru al echipei Partidului Schimbării a rămas fără serviciu pe motiv că nu s-a lăsat șantajat, nu a renunțat la convingerile sale politice și nu a acceptat ca candidata noastră la funcția de primar al orașului Florești să se retragă din cursă.

Deși unii deputați PAS au promis să corecteze acest abuz, după numeroase discuții și amânări, problema așa și nu a fost rezolvată”, au declarat membrii partidului Schimbării.

Contactat de Ziarul de Gardă, noul președinte al raionului Rezina, Tudor Cuculescu, a reiterat că nu există o coaliție PDCM-PSRM și partidul Schimbării.

Așa e perioada după alegerile locale, toți discută cu toți. (…) La nivel de presă lucrurile par foarte nu știu cum așa, serioase și tragice. La nivel local noi ne cunoaștem aici toți unul cu altul. O să treacă o zi două și lucrurile o să se așeze la normal. Este un proces care mereu a stârnit nemulțumiri, dar nu pot fi toți mulțumiți. 

Ce ține de noi, nu este o coaliție, A fost o propunere, Simion Tatarov a înaintat niște cerințe, aceleași care i-au fost înaintate PAS-ului. Domnul Tatarov, actualul primar și vicepreședintele partidului Schimbării a luat o decizie în favoarea noastră. Ei și-au expus motivele care i-au determinat să mă susțină pe mine în funcția de președinte de raion într-un comunicat de presă. 

Nu avem o coaliție stabilă, ca să fiu sigur că toate întrebările care o să fie înaintate de mine sau de aparatul președintelui vor fi susținute. Dumnealor doar au susținut candidatura mea. Probabil nu s-au agreat la nivel de candidatură în coaliția respectivă, care se presupune că a fost înaintată”, a menționat noul președinte de raion. 

Partidul schimbării a agreat candidatura reprezentantului PDCM și vicepreședintele PSRM, după ce aceștia au promis că vor transmite din subordinea raională în gestiunea orașului Rezina, următoarele edificii și instituții:

1. Centrul comunitar din Rezina;

2. Biblioteca publică orășenească „Mihai Eminescu”;

3. Casa de Creație a copiilor, Școla de muzică și școla de arte plastice.

Conform datelor Consiliului Electoral Central (CEC), în urma scrutinului din 5 noiembrie, cele 27 de mandate de consilieri în Consiliul raional Rezina au fost distribuite între șașe partide. PAS a acumulat cele mai multe voturi, aproximativ 25%, respectiv, cele mai multe mandate de consilieri – 8. Imediat după, s-a clasat PDCM-ul, care a reușit să obțină șase mandate de consilieri raionali. Socialiștii s-au ales cu 5 mandate, iar partidul schimbării – 4.