Congresul controverselor la Chişinău cu Dodon, patriarhul Kiril I şi un oligarh rus – Ziarul de Gardă
 • Congresul controverselor la Chişinău cu Dodon, patriarhul Kiril I şi un oligarh rus

  Congresul controverselor la Chişinău cu Dodon, patriarhul Kiril I şi un oligarh rus
  29 iulie 2018 | 10:56

  Igor Dodon anunţa, la 18 iulie 2018, că a prezidat o şedinţă de lucru cu privire la modul în care decurg acţiunile de organizare a Congresului Mondial al Familiei, care va avea loc în această toamnă la Chişinău, sub egida sa. La eveniment, vor fi prezenţi patriarhul Kiril I al Rusiei, precum şi un reprezentant al Vaticanului. Unul dintre organizatori este cunoscut pentru controverse privind legăturile sale cu Rusia, dar şi pentru atitudinea anti-feministă, anti-avort şi anti-LGBT, iar co-organizator al evenimentului este Fundaţia „Din Suflet”, a soţiei lui Igor Dodon, fundaţie care aşa şi nu a prezentat vreun raport financiar şi care, conform actelor, este condusă de un oarecare Iaroslav Ţurcan.

  Congresul Mondial al Familiei este preconizat să se desfăşoare în zilele de 13-16 septembrie 2018, perioadă apropiată de electoralele care ar urma să aibă loc aproape de sfârşitul acestui an. Sunt cunoscute deja locaţiile, precum şi preţurile pe care urmează să le suporte participanţii la eveniment.

  Partea I: Organizatorii

  Evenimentul este organizat în susţinerea a ceea ce preşedintele ales, cât şi organizatorii numesc familie tradiţională. Pe pagina oficială a evenimentului se spune că, „potrivit tradiţiei, cele mai importante scopuri ale căsătoriei sunt naşterea şi educarea copiilor, ajutorul reciproc, completarea reciprocă, fundamentată pe înţelegere, respect şi interzicerea negării viziunilor bisericeşti asupra conceptului de familie”.

  Sponsorii evenimentului sunt Fundaţia Galinei Dodon – „Din suflet”, Congresul Mondial al Familiilor (World Congress of Families) şi Organizaţia Internaţională pentru Familie (International Organization for the Family).

  Astfel, deşi Fundaţia Galinei Dodon „Din suflet” se numără printre sponsori, aceasta menţionează că va accepta şi donaţii „pentru nevoile legate de desfăşurarea Congresului Mondial al Familiilor din 2018 în R. Moldova şi în sprijinul promovării valorilor familiale”. Anterior, Fundaţia s-a lăudat cu ajutoare oferite instituţiilor de învăţământ, deşi Ministerul Educaţiei spunea că la niciuna dintre entităţi nu au ajuns bani de la fundaţie. Niciun raport financiar al acesteia nu este făcut public.

  Potrivit Registrului de Stat al Organizaţiilor Necomerciale, fundaţia primei-doamne a fost înregistrată pe 8 februarie 2017, propunându-şi acordarea ajutorului material şi moral copiilor şi persoanelor din păturile social-vulnerabile. Aceasta este înregistrată pe str. Onisifor Ghibu, 7/4 din Chişinău, în apropierea locuinţei lui Igor Dodon. Funcţia de preşedinte al fundaţiei ar deţine-o un oarecare Iaroslav Ţurcan.

  Din Consiliul de Administrare al Congresului Mondial al Familiilor face parte, printre alţii, Alexei Komov, din Federaţia Rusă. Acesta este asociatul lui Konstantin Malofeev, un oligarh rus despre care, anterior, mass-media din SUA, şi anume splcenter.org, a scris că s-ar fi întâlnit cu Igor Dodon în Grecia. Acesta din urmă i-ar fi cerut să finanţeze evenimentul, Malofeev fiind un conservator ce are legături strânse cu Kremlinul şi care finanţează iniţiativele ortodoxe-creştine prietenoase Rusiei în fostele ţări sovietice şi în Vest, potrivit aceleiaşi surse.

  Stopfake.org a scris anterior că Malofeev mai este cunoscut pentru oferirea asistenţei financiare pentru extremiştii pro-ruşi în Ucraina de Est – motiv pentru care acesta a primit sancţiuni din partea UE, Norvegiei şi Elveţiei.

  Congresul Mondial al Familiilor ocupă un loc în lista organizaţiilor desemnate de Southern Poverty Law Center din SUA ca şi grup anti-LGBT de ură, pentru implicarea sa în Legea ce interzice propaganda homosexuală în Rusia, din 2013, şi pentru că se opune drepturilor LGBT pe plan internaţional.

  Cel de-al treilea sponsor al evenimentului din septembrie este Organizaţia Internaţională pentru Familie (OIF). Potrivit paginii oficiale, aceasta se ocupă de „promovarea familiei naturale” şi este condusă de Brian Brown. În mai, curent, Igor Dodon declara că a primit o invitaţie oficială din partea Congresului Mondial al Familiei, în persoana lui Brian Brown, de a efectua o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 1–8 iulie. Ulterior, aceasta a fost anulată. Totuşi, cei doi au ţinut împreună o conferinţă de presă în luna mai. În contextul acesteia, Dodon a spus că statul R. Moldova nu va cheltui niciun ban pentru Congres şi că bugetul final pentru eveniment depinde de ţările care-şi confirmă participarea la el. Tot atunci, Dodon a menţionat interesul manifestat faţă de eveniment de către Fondul Vasile cel Mare, din Federaţia Rusă. Fondator al acestuia este acelaşi Konstantin Malofeev.

  Partea II: Costuri, participanţi, locaţii

  Potrivit paginii oficiale a evenimentului, pe lângă înregistrarea de bază, pachetele de participare la Congresul Familiei pornesc de la 180 de dolari şi ajung la 420 de dolari pentru o singură persoană. Acestea includ transferul de la aeroport spre hotel şi tururi la Cricova şi Orheiul Vechi.

  Totodată, potrivit Preşedinţiei, la eveniment şi-ar fi confirmat prezenţa reprezentanţi ai 42 de state, inclusiv din Franţa, Italia, Marea Britanie, Canada, SUA, Rusia, Elveţia, Namibia, Nigeria, Kenia, Belarus, Spania, Ţările de Jos, Portugalia, Georgia, Slovacia, Filipine, Costa Rica, Uzbekistan, Gambia, România, Ghana, Ecuador, Tanzania. Potrivit aceleiaşi surse, la eveniment este preconizată participarea a circa 2000 de persoane, printre care experţi şi formatori de opinie din peste 50 de state, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, şi un reprezentant al Vaticanului.

  Programul Congresului include, pe lângă sesiunile plenare, o sesiune festivă a Congresului cu participarea preşedintelui Igor Dodon şi a Patriarhului Kiril I al Rusiei la Palatul Republicii, precum şi o recepţie festivă oferită de Dodon în cinstea oaspeţilor Congresului la Castel MIMI. Acesta va culmina, după cum spun organizatorii, cu un eveniment dedicat familiei şi valorilor familiale în parcul Catedralei Mitropolitane.

  Anterior, Congresul Mondial al Familiilor şi-a ţinut lucrările la Tbilisi, în 2016, iar în anul 2017 – la Budapesta.

  Partea III: Homofobia, sărăcia, violenţa în familie

  Între timp. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Politici Publice în 2014, în care respondenţii erau solicitaţi să spună ce le vine prioritar în minte atunci când aud cuvintele homosexual sau lesbiană, 7,9% dintre cetăţenii R. Moldova au răspuns „boală psihică”, 6,3 % – „anormal”, iar 6,1 % – „persoane bolnave”.

  Potrivit UNDP, 6% dintre moldoveni sunt foarte săraci şi cheltuie zilnic până la 2,5 dolari, adică 50 de lei, iar violenţa bazată pe gen este încă larg răspândită, în timp ce lipsesc mecanisme eficiente de combatere şi prevenire a violenţei domestice şi sisteme de suport pentru victime. Şase din zece femei au suferit un anumit tip de violenţă (psihologică, fizică sau sexuală) din partea soţului/partenerului în timpul vieţii sale, iar una din zece femei a suferit în urma violenţei economice, cel puţin o dată în timpul vieţii sale.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  4 556 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 3 252 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 1 303 de persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță miercu…
  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 22 septembrie, proiectul privind modificarea programului cu privire la repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2021…
  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC…
  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021

  În ediția din 23 septembrie a Ziarului de Gardă, citiți un articol despre averea și cariera pretendenților la funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău. 15 magistrați s-au înscris în concursul pentru supl…
  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021