Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Concursuri repetate: De ce nu…

Concursuri repetate: De ce nu au fost aleși directori la ANRE și ANSC

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a decis, în cadrul ședinței din 23 octombrie, să anuleze concursurile pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) și cea de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și să le repete. În ambele cazuri, drept temei a servit faptul că era doar un candidat.

Numai o persoană a depus dosarul pentru a participa la concursul privind ocuparea funcției de director general al ANSC, fiind necesari cel puțin doi.

Președintele comisiei, Igor Munteanu, a menționat că trebuie să fie repetat concursul, deoarece este „una dintre condițiile puse de UE pentru reluarea finanțării pe programul de asistență bilaterală” necesitatea ca ANSC să aibă un conducător.

De cealaltă parte, democratul Vladimir Cebotari a amintit că la Curtea Constituțională (CC) a fost depusă o contestație pe faptul destituirii fostului director general, Anatolie Zagorodnîi. „Dacă CC declară că demiterea este ileaglă?”, a întrebat deputatul, adăugând că democrații consideră acest concurs ca fiind „ilegal”.

„Dacă va fi o decizie, vom vorbi atunci”, a replicat Munteanu, a cărui propunere de repetare a concursului a fost susținută de membrii comisiei.

Referitor al concursul de la ANRE, președintele comisiei a precizat că dintre cei doi candidați admiși la proba interviului unul are o „integritate necorespunzătoare” și „evident, am ajuns în acea situație în care unul dintre candidați nu poate intra în acest concurs”.

„Am rămas iarăși cu unul. În aceste condiții, datele fiind foarte clare, a trebuit să discutăm ce facem mai departe, mie mi se pare soluția de a repeta acest concurs fezabilă”, a afirmat Munteanu, fiindu-i susținută și această idee.

Parlamentul a anunțat concurs pentru funcția de director general al ANSC la începutul lunii august, după ce, la 7 iulie, deputații l-au revocat pe ex-deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi, care a fost numit în funcție chiar dacă nu avea experiența necesară.

Concursul pentru funcția de director al ANRE a fost inițiat la începutul lunii iulie. La interviu au fost admiși Iacov Timciuc și Lilian Barcaru. Ulterior, proba a fost amânată, deoarece comisia a anunțat despre anumite informații privind integritatea unui candidat, care trebuiau să fie verificate. În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE. Ulterior, în februarie 2019, fosta guvernare i-a numit în funcția de directori la ANRE pe fostul președinte al Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, pe deputații Ștefan Creangă și Eugen Carpov și pe fostul ministru al Economiei și Infrastructurii Octavian Calmîc.

Foto: parlament.md